Regioni

LIČNI INTERESI IZNAD NARODNE VOLJE Skupštinske većine u Ljubinju se smjenjuju KAO NA TRACI

Od lokalnih izbora Ljubinje nikako ne može da ustali skupštinsku većinu, a odbornici napuštaju partije i djeluju kao nezavisni ili mijenjaju stranačke dresove.

LIČNI INTERESI IZNAD NARODNE VOLJE Skupštinske većine u Ljubinju se smjenjuju KAO NA TRACI
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Po peti put formirana je skupštinska većina, koja opet ima samo glas više, a poslije tri mjeseca pauze u zasjedanjima rad Skupštine opštine je odblokiran.

Sve je počelo kada je doskorašnja odbornica DNS Rada Popović napustila partiju, a na zadnjoj sjednici njen glas je bio osmi i presudan, zajedno sa glasovima pet odbornika SDS, jednim iz Socijalističke partije i jednim nezavisnim.

Dosadašnja skupštinska većina predvođena odbornicima DNS i SNSD smatra da je riječ o privatnim interesima, za koje “svi znaju u Ljubinju”.

Nova većina, koja je i ranije imala glas više u Skupštini, najavila je smjene skupštinskog rukovodstva već na narednoj sjednici, koja će biti održana do kraja mjeseca.

Rada Popović za Srpskainfo poručuje da ne želi da komentariše svoju odluku.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić rekao je da ga nova većina podržava, ali da ne zna koliko će trajati, sudeći po dešavanjima i preokretima u opštinskoj Skupštini.

On nije želio objelodaniti ko bi mogao sjesti u fotelju predsjednika Skupštine umjesto Slaviše Janjića iz DNS i iz koje političke partije će biti prvi čovjek opštinskog parlamenta.

Rano je licitirati imenima dok se koalicioni partneri ne dogovore – rekao je on.

Odbornici su na posljednjem zasjedanju usvojili nacrt budžeta za 2020, u iznosu od oko 2,1 milion KM. Novi opozicionari smatraju da je potrošački i najavili su da će amandmanima pokušati neke stavke promijeniti.

– Naš budžet je mali i dok podmirimo budžetske korisnike malo nam novca ostaje za investicije. Najviše novca smo planirali za podsticaje u poljoprivredi i infrastrukturne projekte – priznaje Krunić.

Podsjećamo da je Krunić izbačen iz DNS, a bivša predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta napustila je SNSD i prešla u Socijalističku partiju.

Grad starih

Mladi masovno napuštaju Ljubinje. U prvih 8 mjeseci ove godine rođeno je svega 8 beba, a skoro 50 osoba je umrlo. U ovu opštinu dnevna štampa ne dolazi već godinama.