Politika

Lideri SNSD i SDA opet u akciji: Ko su "podanici", a ko "loš narod"

Nije dugo trebalo da se i lider SDA Bakir Izetbegović uključi u igranku domaćih političara.

Lideri SNSD i SDA opet u akciji: Ko su "podanici", a ko "loš narod"
FOTO: N1/SCREENSHOT

Naime, Izetbegović je poručio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da ne želi učestvovati u neformalnim sastancima koji bi se održavali izvan zvaničnih institucija. Izetbegović je ovo rekao nakon Dodikove izjave da je “spreman sjesti s političkim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, bez modeliranja stranaca, a sa ciljem prevazilaženja aktuelne situacije”.

Ovo se očigledno lideru SDA nije dopalo, kao ni nedavno gostovanje Milorada Dodika na RTRS kada je izazvao brojne reakcije kod bošnjačkog dijela stanovništva, nazvavši Bošnjake “konvertitima” koji su “podanički narod”.

Tokom proteklih dana u svojim medijskim istupima, prema riječima Izetbegovića, Dodik je izrekao izuzetno ružne stvari o Bošnjacima, što mu, kako je dodao Izetbegović, nije prvi put.

– Izrekao je da smo podanički i izdajnički narod koji nema kapaciteta. Da smo narod koji se prevario, ne bismo se grčevito borili za opstanak naše vjere – naveo je Izetbegović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik mu je jasno poručio da prestane da umišlja.

– Neka prestane da umišlja i neka ostavi Republiku Srpsku na miru. Pošto su mu puna usta priče o multietičnoj BiH, neka onda pokaže na djelu i odgovori – koliko je Federacija BiH multietična, gdje su Srbi u tom entitetu, gdje su njihova prava, imaju li oni uopšte prava po njegovom shvatanju multietičnosti. To što kaže da sam ja uvrijedio Bošnjake jer sam rekao da su podanici, upravo je sam pokazao koliki je podanik i koliko čeka milost stranaca. I da ga podsjetim da je isti on, Bakir Izetbegović, nazvao Srbe ‘lošim narodom’ – naglasio je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi Bakir Izetbegović trebao formalno da sjedi i sa Srbima i Hrvatima da bi se riješilo ovo nemoguće stanje u BiH, a ne da umišlja stvari i daje sebi na značaju, jer ga ovih dana nije ni pomenuo.

Pročitajte još

Etnonacionalisti se međusobno hrane i održavaju na vlasti, prepucavajući se, često javno vrijeđajući i napadajući i to je model koji ih je decenijama držao na vlasti. Kaže ovo za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić, komentarišući oštru retoriku između predsjednika SNSD Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

– Očito da misle da samo pojačanom nacionalističkom retorikom mogu privući glasače, takva retorika se pojačava kad osjete da gube tlo pod nogama i neposredno u godinama pred izbore ta priča je istrošena, ali uz ostale mehanizme, prije svega porobljene institucije i političku korupciju uspijevaju suvereno vladati- kaže Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da su ove dvije stranke “vječiti partneri u vlasti” i uvijek se dogovore kad je njihov interes u pitanju.

– U isto vrijeme su toliko kontaminirali javni prostor, a društvo učinili neuljudnim. Iza svega stoji i nedostatak vizije za budućnost i ekonomski prosperitet. Šta nam to oni nude u zadnjih par godina sem destrukcije, uvreda, zveckanja oružjem i lupanja po prstima- zaključila je Topićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije