Društvo

LIJEČENJE SVE SKUPLJE Građani BiH iz svog džepa daju za zdravstvo više nego pacijenti u Hrvatskoj

Više od 800 miliona maraka godišnje izdvajaju građani BiH iz svog džepa za izdatke u zdravstvu. U taj iznos nije uračunat dio koji izdavaju od bruto plata, odnosno doprinosi za zdravstveno osiguranje.

LIJEČENJE SVE SKUPLJE Građani BiH iz svog džepa daju za zdravstvo više nego pacijenti u Hrvatskoj
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija

Po zvaničnim posljednjim podacima, ukupni izdaci u zdravstvu u BiH 2016. godine iznosili su nešto više od 2,7 milijardi konvertibilnih maraka, od čega su javni 71 odsto, a ostatak od 29 odsto privatni.

Istovremeno, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj, članici Evropske unije, samo 18,1 odsto ukupne potrošnje čine privatni izdaci.

Inače, u BiH potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste. Tako je 2012. godine bila za oko 290 miliona KM manje nego četiri godine poslije.

Situacija u BiH je takva da se usluge dugotrajne njege, preventivne zaštite i zdravstvene adminsitracije isključivo finansiraju iz javnih izdataka, dok se medicinska sredstva za vanbolničke pacijente u većoj mjeri finansiraju iz privatnih izdataka, odnosno iz direktnih izdataka domaćinstava.

U BiH najviše novca se izdavaja za bolničko liječenje i za medicinska sredstva za vanbolničke pacijente. Na administraciju i upravljanje zdravstvenim sistemom troši se oko 3,7 odsto, što predstavlja povećanje na prethodnu godinu kada je udio bio tri odsto, a ukupni izdaci su bili manji. BiH treba iznaći način smanjenja troškova u bolničkom liječenju, a jedan od načina je i preventivna zdravstvena zaštita na koju sada trenutno odlazi samo 1,8 odsto od ukupnih izdataka na zdravstvo – navodi se u Izvještaju o razvoju BiH koji je publikovala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U izvještaju se podsjeća da je Reformskom agendom predviđen dodatni izvor finansiranja zdravstva – izdvajanje iz akciza i usmjeravanju u zdravstveni sektor.