Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Linta: Bezočni cinizam da su ljudska prava bila cilj Franje Tuđmana

Politika
Autor:

Foto: N1/screenshot YouTube

Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte, ocijenio je kao bezočni cinizam današnju izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je cilj Franje Tuđmana bio da ostvari ideal ljudskih prava.

Tu izjavu, navedeno je u saopštenju, Grabar Kitarović je izrekla nakon što je otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu povodom obilježavanja 19. godišnjice od njegove smrti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, po ko zna koji put, ponovio vrhunske laži da je Tuđman vodio Hvratsku u vremenima tzv. velikosrpske Miloševićeve agresije, da je oslobodio tobože okupirane teritorije i insistirao na procesu pomirenja, naveo je Linta.

On je ocijenio da cilj Franje Tuđmana nije bio nikakav idel da poštuje ljudska prava svih građana, Hrvatske bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

– Njegov cilj je bio da rehabilitacijom ustaštva, antisrpskom retorikom i progonom Srba izazove rat s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske. Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je izmakao ruci pravde zbog svoje prerane smrti i zbog dvostrukih standarda zapadnih sila – naveo je Linta.

Premda je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, napomenuo je on, ipak je utvrdio da su tokom i poslije akcije „Oluja“ počinjeni brojni ratni zločini s ciljem etničkog čišćenja Srba sa svojih vjekovnih područja.

– Dakle, i ovako pristrasan sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Nažalost, Haški tribunal nije procesuirao Tuđmana i njegove najbliže saradnike zbog brojnih zločina i proterivanja preko 250.000 Srba tokom 1991. i 1992. godine iz desetina hrvatskih gradova i većeg dijela zapadne Slavonije – saopštio je Linta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO