Politika

Linta: Srbija ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je danas da je zvanični Beograd obavezan da aktivno pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava u Crnoj Gori.

Linta: Srbija ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori
FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Srbija ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori i da konkretno pomogne da se poštuju njihova nacionalna prava, kao i da aktivno pomogne SPC u odbrani svetinja i zakonskih prava – naveo je Linta.

On je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da povede snažnu diplomatsku ofanzivu i informiše sve značajne međunarodne faktore sa namjerama Vlade Crne Gore da otme svetinje i crkvenu imovinu SPC.

On je podržao proglas arhijereja, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke sa Trojičindanskog sabora koji je juče održan u Podgorici.

– Svakom razumnom čovjeku je apsolutno jasno da je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti suštinski usmjeren protiv SPC u Crnoj Gori s ciljem otimanja hramova i pljačke crkvene imovine i predaje nepriznatoj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – dodao je Linta.