Politika

Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira Hrvate i Bošnjake

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene krivični postupak protiv Hrvata i Bošnjaka koji su naredili i izvršili brutalne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1994. i 1995. godine, jer je neprihvatljivo da za to još niko nije kažnjen.

Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira Hrvate i Bošnjake
FOTO: B92 TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Apsolutno je neprihvatljivo da ni 25 godina nakon završetka rata niko nije kažnjen za ratne zločine koje su pripadnici Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO počinili nad Srbima u opštinama Mrkonjić Grad, Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Krupa na Uni, Šipovo, Srbobran, Jajce i Kupres – naveo je Linta.

Linta je naglasio da brojne činjenice pokazuju da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH koje je vandejtonska kategorija i nametnuto Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH.

– Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i nepristrasne institucije već su u stvarnosti produžena ruka SDA i političkog Sarajeva. Glavni zadatak pravosuđa BiH je kažnjavanje Srba s ciljem da bi se opravdala najbezočnija izmišljotina da su Srbi tobože agresori koji su izvršili genocid i masovne zločine nad Bošnjacima a Bošnjaci tobože branioci i žrtve velikosrpske agresije – naveo je Linta.

On je podsjetio da su zapadnokrajiške opštine bile u sastavu Republike Srpske i da je sa tog područja protjerano više od 120.000 Srba, ubijeno 1.644 srpskih vojnika i civila, a srpska imovina je planski pljačkana, paljena i uništavana, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da Srbija i Srpska treba zajedno da pokrenu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za utvrđivanje istine o karakteru rata u BiH i potrebi revizije presuda Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde koje su zasnovane na lažnim dokazima i lažnim izjavama svjedoka-saradnika.

Linta je naveo da je potrebno međunarodnoj zajednici predočiti brojne činjenice koje jasno potvrđuju da je glavni krivac za rat u BiH SDA i njen predsjednik Alija Izetbegović koji je dva puta odbio sporazum sa Srbima.

– Cilj zločinačke politike Izetbegovića je bio protjerivanje srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta i stvaranje islamske države bez ili sa što manje Srba koji bi bili građani petog reda – naglasio je Linta.

Pored Alije Izetbegovića, Linta je napomenuo da je krivac za rat i ustaški režim Franje Tuđmana, jer je Hrvatska 1992. godine izvršila agresiju na BiH i počinila monstruozne zločine nad Srbima u Posavini, a tokom rata u zapadnoj Hercegovini, zapadnokrajiškim opštinama i drugim mjestima, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Hrvatska vojska je u septembru i oktobru 1995. godine su iz zapadnokrajiških opština koje su bile u sastavu Republike Srpske protjerale 120.000 Srba, ubile 1.644 vojnika i civila, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice. U Mrkonjić Gradu je iz masovne grobnice ekshumirano 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima je bilo 10 žena.