Društvo

LJEKARI LAZARA (39) VRATILI U ŽIVOT "Skinut sam sa respiratora na Uskrs"

Nekoliko minuta razgovora s ljekarima, injekcija i prekid filma… Ne sjećam se ničega, nije bilo mjesta za strah, tek kada sam skinut s respiratora i kad mi je rečeno da je Uskrs, shvatio sam da je sve baš dugo trajalo.

LJEKARI LAZARA (39) VRATILI U ŽIVOT "Skinut sam sa respiratora na Uskrs"
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovo u ispovijesti za Blic kaže Lazar Lazarević (39) iz Beograda, koji se poslije grčevite višednevne borbe za život izliječio od korone. Kako nam povjerava, ne sjeća se gotovo ničega.

Imao sam visoku temperaturu koja nije padala, javio sam se najprije na Infektivnu, a odatle sam došao u bolnicu na Zvezdari. Pošto sam bio loše, prebačen sam u šok-sobu. Ljekari su pokušali da me liječe prirodnim putem, bez respiratora, ali bio sam sve lošije. Uspavali su me, intubirali. Poslije toga se ne sjećam ničega – priča Lazar.

– Bio sam na ivici, baš je bilo čupavo. Spasla me je organizacija cijelog sistema. Sve je podređeno pacijentima. Ljekari zaštićeni, u opremi, protokoli na mjestu – navodi Lazar, inače otac jednog djeteta.

Šef je projektnog biroa, radi u kancelariji, pa je jedino, kako kaže, logično da je koronu dobio od supruge koja je ljekar opšte prakse i koja je, takođe, uz blaže simptome preležala. Dijete, srećom, nije bilo zaraženo.

Borba lekara KBC Zvezdara za život njihovog ujedno najmlađeg pacijenta trajala je punih 11 dana.

Dr Vesna Dopuđa koja je od početka pratila pacijenta kaže da je Lazar na prijemu pokazivao znake karakteristične za teži oblik Cov-19 infekcije – osjećaj nedostatka vazduha, gušobolja, povišena temperatura i suv kašalj. Nije imao pridružene bolesti, bio je zdrav. nepušač.

– Urađene laboratorijske analize i rendgen pokazali su da postoji obostrana teška upala pluća u sklopu Cov-19 infekcije. Analiza respiracijskih gasova arterijske krvi i praćenje saturacije krvi kiseonikom ukazuju na tešku plućnu slabost, ali sa dobrim početnim odgovorom na primjenjenu kiseoničnu terapiju i terapiju hlorokinom, heparinom, polivitaminskom terapijom i dva antibiotika – kaže dr Dopuđa.

Četvrtog dana hospitalizacije, ističe, dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, što pokazuje i rendgenski snimak, i Lazara prebacuju na intenzivnu njegu gdje ga priključuju na respirator i gdje ostaje punih 16 dana.

Bitka za život trajala 11 dana

Dr Srđan – Sanja Melentijević, spec. anestezije, šef jedinice intenzivnog liječenja hirurgije KBC Zvezdara, kaže za “Blic” da je Lazar imao težak oblik pneumonije i da njegova pluća nisu dopremala dovoljno kiseonika njegovim ostalim organima. Poslije dva dana je intubiran.

– Tim anesteziloga ga je uspavao i on je priključen na respirator. Jedanaest dana je trajala žestoka bitka svih sedam timova za njegov život. Sve vrijeme je bio životno ugrožen. Zahvaljujući predanom radu svih ljekara i sestara, poslije jedanaest dana Lazar je bio u mogućnosti da počne da diše sam jer su se njegova pluća oporavila, a poslije još četiri dana, bio je spreman da pređe na odjeljenje pulmologije – kaže dr Melentijević.

On ističe da je Lazarov oporavak bio velika radost za sve u bolnici.

–  Lazar je između ostalog i naš najmlađi pacijent. Njegov oporavak je u stvari ono za šta se svi mi borimo i njegov osmijeh poništava sve neprospavane noći, sav umor i tugu zbog razdvojenosti od najmilijih – kaže doktor heroj, a njegova koleginica dodaje da će svi ljekari i sestre pamtiti Lazara zauvijek.

Dr Melentijević kaže da su ovakvi uspjesi djelo ogromnog tima koji danonoćno, odvojen od svojih porodica, od početka epidemije radi bez dana predaha.