Društvo

LJETOVANJE JE POSTALO LUKSUZ Cijene smještaja veće za 20 odsto, a ovo mjesto je najjeftinije za odmor

Godišnji odmor za mnoge ove bi godine mogao biti pravi luksuz.

LJETOVANJE JE POSTALO LUKSUZ Cijene smještaja veće za 20 odsto, a ovo mjesto je najjeftinije za odmor
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Inflacija nije zaobišla sunce i more, pa će apartmani ove sezone biti skuplji i do 20 odsto. Postaje li ljetovanje privilegija bogatih govore Ljiljana Čukić, menadžer Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ivana Vladović Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije i Davor Krešić – potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Menadžer Nacionalne turističke organizacije Crne Gore kaže da Crna Gora spremna dočekuje turiste. U Neumu je već počela hotelijerska sezona, dok Dalmacija ima široku ponudu za svoje goste.

– Veliko je interesovanje građana Sarajeva za turističku ponudu Crne Gore. Ljudi koji preferiraju aktivan odmor imaju sve u Crnoj Gori. Interesovanje je i u regionu, ali i u Evropi – kaže on.

– U Hrvatsku su svi dobrodošli, turisti iz BiH su vjerni turisti i tome se radujemo. Mi smo postali hit destinaciji na svjetskom nivou. Cijene su se podligle kao i svugdje u svijetu. Svi su dobrodašli i radujemo vam se – kaže Ivana Vladović.

– Neum je spreman za turistučku sezonu i što se tiče hotilijera već je u punom zamahu i već radimo u punom kapacitetu. Imamo u blizini Međugorje, Dubrovink i Korčulu. Mi moramo rještii prometnu dostupnost, aerodrome, povezanost s letovima. Mi koristimo dubrovački i splitski aeordrom, ali je žalosno što ne koristimo i mostarski. Vidim, radi se strategija turizma BiH i mislim da će biti zasnovan na realnim principima. Trebamo sve sustavno planirati kako bi svi mogli od toga živjeti – kaže Davor Krešić.

Neum je najpovoljniji grad na moru

Krešić kaže da uporođujući Neum sa konkurentskim destinacijama da je mnogo povoljniji od Hrvatske.

– Što se tiče kvaliteta hotela ne zaostajemo za urednim destinacijama u regionu, cijene su duplo jeftinije nego u Hrvatskoj. Imamo cestu novu Neum –  Stolac, nema granice i mislim da će biti gostiju i van BiH – dodaje.

Pročitajte još

– Cijene su više za dvadesetak odsto. Imamo destinacije koje nisu mijenjale cijene i to se može potražiti. To su uglavnom manja mjesta oko Trogira, Splita, u centru ostrva. Ako želite Split ili Hvar u srcu sezone, može se očekivati veće cijene. Ipak, mislim da možemo priuštiti lijepo ljetovanje u Dalmaciji. Može se naći smještaj od pedeset evra, ali recimo ako se odabere manje mjesto kao Trogir, koji ima malo smještajnih jedinica, može se naći apartman za 70 evra ali su hoteli skuplji. Mislim da prosječna porodica može priuštiti sedam dana u Dalmaciji – kaže Vladović, prenosi N1.

– To će kretati u rasponu oko 15 odsto viših cijena zbog infglacije u regionu i Evropi – kaže Ljiljana Lukić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije