Regioni

„LJUBAV NE BROJI HROMOZOME“ U Četvrtoj osnovnoj školi u Brčkom  obilježen dan Daunovog sindroma

Svjetski dan Daunovog sindroma 21. mart obilježen je u ovoj školi uz druženje, radionicu i projekciju edukativnog filma koji pokazuje kako se dobro mogu socijalizovati djeca koja imaju Daunov sindrom.

„LJUBAV NE BROJI HROMOZOME“ U Četvrtoj osnovnoj školi u Brčkom  obilježen dan Daunovog sindroma
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Zadovoljni smo snašli smo se veoma dobro. Na početku nismo znali šta nas je snašlo, ali evo vremenom smo prihvatili i svi u školi su nam izašli u susret tako da to i nije tako strašno kako nam je u početku djelovalo – kaže Jelena Prole, majka sedmogodišnjeg dječaka Filoteja koji ide u prvi razred.

Njegova učiteljica Naida Kavazović koja u školi radi 17 godina rekla je da po prvi put ove godine u razredu ima učenika sa Daunovim sindromom.

– To je izazov, ali je i izuzetno lijepo jer smo svi shvatili da nas je on naučio velikoj empatiji. Učenici su pokazali veliki stepen ljubavi, tolerancije i prihvatnja drugačijih. Nije nam bio teško jer je Filotej izuzetan dječak koji voli sve i svakoga, sarađuje sa nama, daje mnogo ljubavi i onda i mi njemu to isto pružamo – rekla je Kavazovićeva.

Simbolično obuveni u različite čarape Filotej i njegovi drugari iz razreda razmijenili su poklone, šarene čarpe koje su sami obojili i izveli prigodan program.

Dan Daunovog sindroma u brčanskoj osnovnoj školi obilježen je pod sloganom „Ljubav ne broji hromozome“.

Scroll Up