Gradovi

LJUBAV PREMA ŽIVINARSTVU PRETVORIO U PORODIČNI BIZNIS Mladić želi da postane regionalni proizvođač hrane

Ljubav prema živinarstvu devetnaestogodišnji Predrag Stupar iz Čađavice kod Novog Grada usmjerio je na porodični bizniz, a namjera mu je da postane regionalni proizvođač hrane zbog čega već sada gradi novi objekat za 1.200 kokoški.

LJUBAV PREMA ŽIVINARSTVU PRETVORIO U PORODIČNI BIZNIS Mladić želi da postane regionalni proizvođač hrane
FOTO: SRNA

Stupar priča da se ljubav prema živinarstvu rodila još u djetinjstvu, kada mu je očeva strina dala osam kokoški, a on je već naredne godine uspio da izleže nove i dođe do 30 komada.

– Ove godine sam izlegao 170 komada, imao sam neke od ranije, tako da sada imam 230 koka nosilja. Riječ je o domaćim kokama – ispričao je Stupar Srni.

Ove godine uzgojio je i 30 ćurki, te 600 tovnih pilića, te da mu prodaja nije problem jer ima poznate kupce koji znaju da perad hrani domaćom hranom.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Za uzgoj peradi, kako navodi, potrebno je i dosta truda, ali i znanja, dok je na prvom mjestu ljubav prema svemu tome.

– Možda ljudi misle da je to jednostavan posao, ali nije. To je osjetljiv posao, posebno kad su koke stare tri sedmice, onda su najosjetljivije. Kao i za sve drugo treba truda, a čovjek treba da voli oni što radi. Ja mislim da mladi ljudi, umjesto da se prenemažu treba da rade – navodi Stupar.

Prema njegovim riječima, koke koje uzgaja sporije rastu i dobijaju na težini, jer su domaće koke vrsta koja polako nestaje. “Posebno su ugrožene golovrate koke, a ja ih imam 90”, dodaje ovaj vrijedni mladić.

Budući da namjerava da proširi proizvodnju, sada gradi novi objekat kapaciteta 1.200 koka.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Počeli smo izgradnju objekta, potrebno je izgraditi i prilazni most da ne bi plavilo. Sve skupa košta oko 20.000 KM. Imam nešto svojih sredstava, ali će mi biti potrebna i pomoć – kaže Stupar.

U porodici Stupar, Predrag i njegovi roditelji imaju dvije velike bašte, plastenike i uzgajaju kukuruz na 50 dunuma, a sa majkom uzgaja i cvijeće.

Mladi Stupar ističe da uz sve poslove stiže da se odmori, bavi muzikom, a napisao je i knjigu, ali sebe u budućnosti vidi kao značajnog regionalnog proizvođača hrane.