Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ljubić: Traženje provođenja odluke Ustavnog suda nije miješanje u unutrašnju politiku BiH

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Hrvatska ima pravo da traži sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojima treba omogućiti izbor legitimnih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda na svim nivoima i to nije miješanje u unutrašnju politiku BiH, smatra predsjednik Odbora za Hrvate van Hrvatske u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

Ljubić je rekao za Televiziju “N1” da je i Evropski parlament tražio da bude sprovedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska.

– Na taj način Hrvatska, kao članica EU, ima pravo i obavezu da ukazuje zemlji aspirantu za članstvo u EU na poštivanje vladavine prava, a eminentno poštivanje vladavine prava je poštivanje odluka vlastitih ustavnih sudova – istakao je on.

Govoreći o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koja bi trebalo da se nađe pred saborskim poslanicima u srijedu, 12. decembra, LJubić je pojasnio da su nametnutim promjenama Ustava Federacije BiH /FBiH/ 2002. godine Hrvati dovedeni na “rub političke i ustavne konstitutivnosti”.

– Već nekoliko izbornih ciklusa Hrvate nisu predstavljali njihovi legitimni predstavnici u vladama entiteta i u Predsjedništvu BiH. To je dovoljan razlog da se o tome izjasni Hrvatska koja je potpisnik i Vašingtona i Dejtona, prema tome ima i obavezu da se izjasni, ako se oni krše – rekao je Ljubić.

On je naveo da u porukama Deklaracije nema nikakvih bitnih promjena, već da su one terminološke prirode, te dodao da je ova deklaracija sada koherentan i dobar dokument koji Hrvatski sabor može usvojiti.

– Cilj nam je da Hrvatski sabor to usvoji maksimalnim konsenzusom vlasti i opozicije, jer bi to bila najbolja poruka Hrvatima u BiH. Više puta sam ponovio da bih želio da Hrvatski sabor i uopšte hrvatska politika ima prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH konsenzus kakav je Hrvatska imala prilikom ulaska u EU ili NATO – rekao je LJubić.

Komentarišući izjavu trojice bivših visokih predstavnika u BiH – Pedija Ešdauna, Kristijana Švarc-Šilinga i Karla Bilta koji kažu da se Hrvatska miješa u unutrašnje odnose u BiH, LJubić je istakao da te tri osobe nemaju nikakav kredibilitet da govore o tom pitanju.

Prema njegovim riječima, oni su sukrivci za ovakvo stanje u BiH koje, ne samo da je hrvatsku poziciju u BiH dovelo na rub političkog subjektiviteta, već je i dodatno destabilizovalo BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO