Svijet

Lome se koplja oko sporne teme: Plenković nije služio vojni rok, a sad TJERA HRVATE U VOJSKU

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković pod svaku cijenu, pred izbore, želi da uvede obavezni vojni rok.

vojska Hrvatske
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Isti taj Plenković, kako navodi Index.hr, izvukao se od služenja vojske, i to tik pred rat u Hrvatskoj.

Sadašnji premijer 1988. godine napunio je 18 godina. Upisao je Pravni fakultet, ali tada nije bilo lagano izbjeći služenje vojnog roka kao kasnije u Hrvatskoj, pozivanjem na protivljenje savjesti. Plenković je, međutim, u tome uspio na osnovu urođene tzv. mediteranske anemije – talasemije minor.

Talasemija minor česta je u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, a ljudi s tom dijagnozom često nemaju izražene smetnje, odnosno nemaju značajnu anemiju.

Ali Plenković, kojem je majka bila ljekar kardiolog internista, pa je radila u vojnoj bolnici, uspio je da ga spasi vojske u predvečerje rata. Kao što je izbjegao služenje vojnog roka, Plenković je izbjegao da učestvuje u ratu, kako navodi Index.hr.

Pročitajte još

Ali, on sada želi da u vojsku šalje mlade Hrvate. I to, pravdajući se, ni više ni manje nego – ugroženošću Hrvatske.

– Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu. Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Okupirane su četiri regije, anektirane su, čak je i Krim anektiran. Kad još malo dignemo glavu i pogledamo prema istočnom Mediteranu, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael, tamo je izbio ogroman rat između Izraela i Hamasa. Postoji Hezbolah, Huti, postoji gađanje brodova koji prolaze kroz Suecki kanal. Prije četiri i po mjeseca su bile takve tenzije na Kosovu da je skoro izbio rat između Kosova i Srbije. Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susjedstvu, ako pogledamo pretnje izazvane ilegalnim migracijama… Onda nam u fokus dolazi jedna riječ – a to je sigurnost – rekao je Plenković pravdajući namjeru za ponovnim uvođenjem vojnog roka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije