Svijet

LONDON NA NOGAMA Ovo je odbjegli terorista koji se iskrao iz zatvorske kuhinje i okačio na kombi za dostavu (FOTO)

Oficir britanske vojske koji čeka suđenje zbog optužbe za terorizam pobjegao je jutros iz londonskog zatvora i za njim je u toku velika potjera.

London policija
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Danijel Abed Kalif (21) bio je u pritvoru nakon što je navodno podmetnuo lažne bombe u vojnu bazu. On je pobjegao iz zatvora Vandsvort jutros oko 7.50 časova.

Zatvorski službenici su podigli uzbunu sa Metropoliten policijom. Kako se navodi, iskrao se iz kuhinje i okačio na kombi za dostavu i na taj način pobjegao.

Šef komande Metropoliten policije za borbu protiv terorizma uputio je hitan apel za informacije, a sve luke i aerodromi su u pripravnosti.

Luke i aerodromi u pripravnosti

Kalif, koji je zatvoren zbog optužbi za terorizam i prekršaje iz Zakona o službenim tajnama, posljednji put je viđen u bijeloj majici, crveno-belim kariranim pantalonama i braon čizmama.

Policija je objavila sliku Kalifa, koga opisuje opisuje kao muškarca vitke građe, sa kratkom smeđom kosom, visine oko 185 centimetara.

Saopšteno je da ima veze sa područjem Kingstona i vjeruje da je najvjerovatnije u ovom trenutku ili u oblasti Londona ili je već pobjegao daleko.

– Komanda za borbu protiv terorizma je ranije danas izdala upozorenje u vezi sa Kalifom putem uspostavljenih kanala za operativne brifinge relevantne britanske policije i agencije za sprovođenje zakona, uključujući one u britanskim lukama i na granicama – navodi se u saopštenju.

Pokušao da izvuče korisne informacije za teroriste

Kalif je krajem jula negirao optužbe sa kojima se suočava, koje uključuju prevaru o bombi u bazi Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) u Stafordu u avgustu 2021. i januaru 2023. godine.

Pročitajte još

Tvrdi se da je namjeravao “da nanese povrede ili štetu na objektima”, a optužen je i za postavljanje “kanistera sa žicama koje je htio da upali kako bi došlo do eksplozije”.

On je takođe optužen da je 2. avgusta 2021. izvukao ili pokušao da izvuče informacije koje bi mogle biti korisne za teroriste i prekršio Zakon o službenim tajnama prikupljanjem informacija koje bi mogle biti korisne neprijatelju između 1. maja 2019. i 6. januara 2022. godine.

Kalif se pridružio britanskoj vojsci 2018. godine i da radio je kao inženjer računarskih mreža. Ukoliko ga neko vidi, policija savjetuje da mu ne prilazi i da odmah pozove 999, prenosi Independent.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije