Hronika

Lopovi iza rešetaka, ODUZET HELIKOPTER: Kakvi su rezultati banjalučke policije u borbi protiv krađa

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka tokom protekle godine ostvarili su zapažene rezultate u borbi protiv imovinskih krivičnih djela, što je ujedno dovelo i do smanjenja krađa i razbojništava.

Lopovi iza rešetaka, ODUZET HELIKOPTER: Kakvi su rezultati banjalučke policije u borbi protiv krađa
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

 Kada su u pitanju statistički podaci, portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kaže da je prošle godine došlo do smanjene imovinskih krivičnih djela za 18 odsto u odnosu na godinu ranije.

– Broj razbojništava je takođe smanjen, i to za čak 35,7 odsto. U istom periodu je rasvijetljeno 12 razbojništava, i to sedam iz te i pet iz godine ranije – istakla je Mučibabićeva.

Automobili

Ona je pojasnila i da je za 40 odsto manje ukradenih automobila u odnosu na godinu ranije, što je rezultat aktivnosti policijskih službenika, ali i sprovednih akcija.

Iz Policijske uprave Banjaluka rekli su da su tokom prošle godine proveli veliki broj akcija u kojima su rasvijetlili brojna krivična djela i uhapsili odgovorne. Upravo realizacije ovih akcija dovele su do smanjenja broja krađa i drugih teških krivičnih djela, a mnogi od uhapšenih su se nalazili ili se još nalaze u pritvorima.

Ovim policijskima akcijama uhapšeno je 13 osoba. One su osumnjičene da su krivičnim djelima pričinili štetu od 171.950 maraka.

Šteta 200.000 KM

Svakako jedna od najvećih akcija koju su proveli pripadnici Policijske uprave Banjaluka su „Parma“ i „Parma 2“, u kojima su osumnjičeni počinili čak 32 krivična djela.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U prvoj akciji uhapšen je Goran Roso (nekada se prezivao Pećaranin), njegova supruga Martina Roso i Dušan Šajin.

Oni su se sumnjičili da su počinili razobijništvo, lažno predstavljanje, tešku krađu, ugrožavanje sigurnosti, falsifivikovanje isprava, zloupotrebe povjerenja i navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja.

Pročitajte još

– Ovim krivičnim djelima oni su ostvarili imovinsku koristu od preko 200.000 maraka. Od njih je oduzeto više mobilnih telefona, laptopa, štampača, sim kartica, gasni pištolj i automobili „mercedes cls“ i „mercedes E200“ – pojasnili su u policiji.

Širok asortiman nedjela

Nedugo nakon toga uslijedila je i akcija „Parma 2“ , o čemu su izvještaji podneseni ponovo protiv Gorana i Martine Roso, te Stefana Sejmanovića.

Njih su teretili za faslifikovanje isprava, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, ugorožavanje bezbjednosti, neovlašćeni pristup zaštićenom kompjuteru i neovlašteno pružanje medicinskih usluga.

U ovoj akciji oduzeta je različita dokumentacija, telefoni, oko 12.000 maraka, a prvi put u Republici Srpskoj oduzet je i helikopter, „gazela SA-341“. Takođe, tokom istrage utvrđeno da je osumnjičeni često upravljao helikopterom i naplaćivao svoje usluge.

Tokom akcije „Diver“ policija je uhapsila osumnjičenog, koji je terećen da je počinio čak 23 krađe na području Banjaluke.

Akcijom „Ada“ policija je rasvijetlila devet krađa, u kojima je pričinjena šteta od oko 41.800 maraka.

Akcija “Francuz”

U akciji „Francuz“ učestvovale su, osim banjalučke, i Policijske uprave Gradiška, Prijedor, Doboj i Bijeljina. Tom prilikom rasvijetljeno je ukupno 13 teških krađa, koje su počinile tri osobe.

Krajem prošle i početkom ove godine policija je realizovala još jednu akciju u kojoj su uhapšena dvojica Sarajlija, osumnjičenih da su počinili 22 teške krađe iz automobila. Oni su ovim djelima vlasnicima pričinili štetu od skoro 100.000 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj dvojac je imao specijalne uređeje uz pomoć kojih je blokirao signale, pa vlasnici nisu mogli zaključati svoja vozila. Nakon toga oni bi iz vozila krali sve što bi našli, a zatim bi prodali većinu ukradenih stvari.

Faslifikovanje PCR testova

U Policijskoj upravi Banjaluka pojasnili su da su i ove godine nastavili trend dobrih rezultata u borbi protiv kriminala.

Tokom dva mjeseca ove godine oni su proveli dvije odvojene akcije zbog falsifikovanja isprava i PCR testova.

Prvo je početkom februara uhapšen Ž.Đ, koji je osumnjičen da je duže vremena falsifikovao i prodavao testove.

Zatim je 18. februara uhapšen i T.P. iz Banjaluke, koji je osim PCR testova falsifikovao i diplome raznih školskih ustanova.