Hronika

Lopovi "rade" dok građani odmaraju: Zaštitite svoju imovinu u vrijeme godišnjih odmora

Policijska uprava Doboj poziva građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite lične imovine i apeluje da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih osoba, o tome odmah obavijeste policiju.

Lopovi "rade" dok građani odmaraju: Zaštitite svoju imovinu u vrijeme godišnjih odmora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz policije savjetuju da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće građani ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

– U blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani – saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Građanima je preporučeno da na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite.

Pročitajte još

Vrijednosti – novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke, ističu iz Policijske uprave Doboj.

– Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na takozvanim skrivenim mjestima, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbijediti fotografije nakita i vrjednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela – napominje se u saopštenju.

Iz policije savjetuju da ključeve od stana ne treba ostavljati na skrivenim mjestima, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

U saopštenju se dodaje da na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, već treba obavijestiti lično samo one koje je neophodno.

– Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca – savjetuju iz policije.

Iz Policijske uprave Doboj poručuju da s ciljem očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti sprovode planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela u kojim su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji.

U saopštenju se navodi da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

– Zato apelujemo da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman – ističe se u saopštenju.

Prihvati notifikacije