Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lovac na NACISTE izjavu Kitarovićeve nazvao SMIJURIJOM

Svijet
Autor:

Foto: Valda Kalnina/EPA

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra “Simon Vizental”, javnosti poznat kao lovac na naciste, nastavio je danas polemiku sa hrvatskom predsJednicom Kolindom Grabar Kitarović, poručivši da je “smIjurija” njena konstatacija da on svojim stavovima “nameće kolektivnu krivicu Hrvatima”.

– Nikada ne pričam negativno o svim Hrvatima, to bi bilo apsurdno. Jasno, ako vlada pogrIJeši, osJećam da s pravom mogu to da komentarišem – naveo je Zurof.

Saopštenje hrvatske predsJednice, koja se nalazi u višednevnoj posJeti Južnoj Americi, nazvao je smIjurijom.

– Njeno saopštenje je smijurija, posebno s obzirom na to da sam jako oprezan da usmjerim svoje kritike samo prema onima koji su, po mom mišljenju, simpatizeri ustaškog režima i genocidne ideologije – naveo je Zurof, a  prenosi portal “Balkaninsajt”.

Ova izjava Zurofa uslijedila je nakon što je Grabar Kitarović odgovorila na njegovo jučerašnje pismo u kojoj je rekao da je zgrožen njenom izjavom da su “brojni Hrvati 1945. u Argentini pronašli slobodu da šire svoje domoljublje”.

– Rekli ste da ste ”ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu”. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena – Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu – naveo je Zurof.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Pablo Ramon/EPA)

Takva izjava je, naveo je, “obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega”.

Kitarovićeva je odmah odgvorila Zurofu da je njegova poruka “zlonamjerno” tumačenje.

– Odbacujem vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – stoji u njenom pismu.

Argentina je poznata kao zemlja koja je neposredno nakon Drugog svjetskog rata pružila utočište brojnim nacističkim zločincima. Baš su tom “štakorskom rutom”, kako je taj put nazvan, u Argentinu pobjegli i brojni visoki službenici režima NDH na čelu s Antom Pavelićem. Ne treba onda da čudi da je ova Kolindina nesmotrena izjava naišla na osude sa svih strana, piše danas portal Index.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO