Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lozinke uskoro stvar prošlosti

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Lozinke su trn u oku svima, pogotovo ako ih redovno mijenjate i trudite se da nisu baš najjednostavnije poput 123456.

Iako brojne tehnološke kompanije već godinama najavljuju svijet bez lozinki i “sigurnije” načine štićenja privatnosti podataka, dobre stare lozinke i dalje su najraširenije.

Međutim, “Microsoft” je potiho potvrdio kako će za 800 miliona korisnika njihovog operativnog sistema Windows 10 lozinke uskoro postati stvar prošlosti.

Tačnije, Jogeš Mehta je na službenom blogu najavio uvođenje FIDO2 certifikata, čime će “800 miliona ljudi koji koriste Windows 10 biti korak bliže svijetu bez lozinki”.

Mehta je najavio kako će u sklopu majskog ažuriranja Windowsa 10, Windows Hello postati autentifikator FIDO2 certifikata. FIDO (Fast Identity Online) udruženje je koje kroz otvorene standarde razvija tehnologije koje bi mogle zamijeniti lozinke. FIDO2 je standard koji omogućava ulogovanje zahvaljujući snažnoj enkripciji, mnogo jačoj od obične lozinke.

Kako Windows Hello koristi prepoznavanje lica za autentifikaciju korisnika Windows 10, dodatni certifikat znači da će podaci biti još bezbjedniji, ali ne i da će korisnici moći u potpunosti zaboraviti na lozinke.

Iako će korištenje FIDO2 certifikata olakšati korištenje Windowsa 10, lozinke su i dalje tu kao tehnologija koju podržavaju sve platforme i svi servisi.

Stručnjaci za bezbjednost, koji zbog sve češćih krađa lozinki i korisničkih podataka zagovaraju razvoj novih načina autentifikacije, ipak upozoravaju kako bi korisnici uz klasične lozinke trebali koristiti i dvostepenu autentifikaciju te dodatne načine autentifkacije kako bi zaista bili sigurni da su njihovi podaci zaštićeni, objavio je zimo.dnevnik.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO