Politika

Lučića stigao revizorski, KO JE SLJEDEĆI: Tužilaštvo napokon čita izvještaje kontrolnih organa

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloš Lučić, uhapšen je zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela.

Miloš Lučić
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Bude li se Tužilaštvo BiH držalo kriterijuma, Lučiću bi se u uskoro mogli pridružiti još neki ministri i javni direktori.

O čemu se radi?

Dugačak spisak

Ono što Tužilaštvo BiH nije saopštilo, istražni organi su faktički postupili prema nepravilnostima, bezakonju i zamjerkama koje su revizori naveli kontrolišući poslovanje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u 2021. Nezvanično, Lučića terete zbog zloupotreba u ugovaranju i plaćanju ugostiteljskih usluga, zbog enormnih ugovora o djelu, kao i zbog zloupotreba službenih vozila.

Sve to je Kancelarija za reviziju institucija BiH napisala u izvještaju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Međutim, ako Tužilaštvo nastavi dalje da radi, trebalo bi da se, među prvima, pozabavi revizorskim izvještajima Ministarstva spoljnih poslova, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstva odbrane BiH, Instituta za akreditaciju BiH, Instituta za mjeriteljstvo BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te Službe za zajedničke poslove BiH.

Institucije BiH u Sarajevu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Institucije BiH u Sarajevu

Njih je Kancelarija za reviziju izdvojila kao primjere institucija koje su dobile mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje, odnosno na izvještaje o usklađenosti za 2021.

Neke od zamjerki su: kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, neuredni računi, zapošljavanje mimo Zakona o radu u institucijama BiH, nepokretanje procedure za izbor rukovodilaca, prekomjerno angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu…

Službeni automobili

Mimo ovih institucija, ne cvjetaju ruže ni u većini drugih, čak ni u onima koji imaju tzv. pozitivno mišljenje. U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, koje vodi Vojin Mitrović, u 2021. utrošeno je 36.758 KM za tzv. reprezentaciju, a revizori su utvrdili da se nastavilo s ranijom praksom da se troškovi reprezentacije ne pravdaju na zakonom propisan način.

Od osam službenih vozila, ministarstvo je u prošloj godini za četiri imalo pravo korištenja 24 sata dnevno. Kontrolom naloga za službena vozila revizori su konstatovali da se u pojedinim slučajevima ne poštuju pravilnici koji se odnose na popunjavanje naloga.

Službena vozila
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Takođe, kod pojedinih naloga za službena vozila uočena su putovanja duža od 200 kilometara, dok u evidencijama o prisustvu na poslu nije evidentiran službeni put – ističe se u izveštaju revizora.

Pročitajte još

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, čiji je direktor Aleksandar Zolak, između ostalog, utvrđeno je zapošljavanje osoba na određeno vrijeme bez prethodno objavljenog javnog konkursa, te angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu za poslove koji se već nalaze u opisu poslova radnih mjesta.

Na dva mjesta u isto vrijeme

Takođe, pažnju javnosti privukao je i revizorski izvještaj o nabavkama ličnih dokumenata za građane BiH koji je IDDEEA BiH davno potpisala sa kompanijom „Milbauer“ . Kancelarija za reviziju je upozorila da bi poreski obveznici u BiH mogli platiti 28 miliona maraka za nabavku obrazaca ličnih karata koje su ugovorene, ali nisu iskorištene. Jer su suvišne!

Lična karta BiH
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dalje, Ministarstvo bezbjednosti BiH (ministar Selmo Cikotić) isplaćivalo je naknade za odvojeni život pojedincima iako su oni svo to vrijeme boravili u svojim porodičnim kućama/stanovima i nisu imali pravo na navedene naknade. Takođe, iz nekih putnih naloga je proizlazilo da ista osoba istovremeno upravlja s dva različita vozila, kao i da pređeni put ne odgovara relaciji kretanja.

Da li bi i ovi navodi iz revizorskih izvještaja mogli da budu osnov, ili bar povod, za tužilačke istrage? Zašto je u BiH sve manje negativnih revizorskih izveštaja, a više onih s rezervom ili sa skretanjem pažnje, iako je BiH po svim parametrima jedna od najkorumpiranijih zemalja Evrope?

Tužioci ignorisali izvještaje

Menadžer za odnose s javnošću Transparensi internešenel BiH, Srđan Traljić, naglašava da u revizorskim izveštajima na svim nivoima stvarno postoje indicije da su počinjena ozbiljna krivična djela. Međutim, dodaje Traljić, bez obzira što se svi negativni izvještaji automatski dostavljaju u tužilaštvo, svih prethodnih godina tužioci nisu radili po tim izvještajima.

– Nisu preduzimali ništa po tim navodima. Mi u TI BiH smo pokušali čak da za pojedina očigledna krivična djela podnesemo krivične prijave. Ne samo zbog toga što se nalazi u izvještajima, nego smo dodali i naše dokaze. Nije bilo adekvatne reakcije pravosuđa, osim nažalost nekoliko spektakularnih hapšenja kada se neko želi politički diskreditovati. Ne bih da prejudiciram konkretan slučaj; nadamo se da će se stvar dovesti do kraja, da će se navodi ozbiljno istražiti – kaže Traljić za Srpskainfo.

Tužilaštvo BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJ A

Prema njegovim riječima, često je bilo pitanje u javnosti i prema TI BiH imaju li uopšte smisla revizorski izvještaji ako tužioci ništa ne preduzimaju.

– Definitivno imaju smisla; revizor ne može hapsiti, radi ono što revizorske institucije rade u cijelom svijetu. Ali se zaista postavlja pitanje imaju li smisla tolika tužilaštva u BiH ako prošle godine nismo imali nijednu potvrđenu optužnicu za visoki korupciju, za korupciju na visokom nivou, a znamo da se svake godine revidiraju entitetske vlade i Savjet ministara BiH. Taj podatak nam govori da se po navodima revizora ništa nije radilo. A, zaista ima ozbiljnih zamjerki i nadamo se da će tužilaštva i u narednom periodu procesuirati sve navode koje postoje, ne samo za aktuelni Savjet ministara nego i za sva prethodne – kaže on.

Jer, dodaje Traljić, postoje brojna pitanja na koja nije odgovoreno iz prethodnih godina, poput nabavke ličnih dokumenata za građane BiH.

– U tom primjeru postoje indicije da će nastati ozbiljna šteta za budžet, da je neko sklopio štetan ugovor s „Milbauerom“. Vidjećemo da li će biti reakcije istražnih organa po tim pitanjima – zaključuje Traljić.

Slučaj “Košarac”

Sudeći prema nalazima revizora, bahatosti je bilo i u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ekonomski neopravdano ulaganje u održavanje službenog vozila ministra Staše Košarca, odsijedanje službenika u hotelima sa pet zvjezdica o trošku građana, angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu za poslove koji su predviđeni sistematizacijom radnih mjesta – samo su neki od nepravilnosti koje su otkrili revizori, o kojima je i Srpskainfo pisala.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu