Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lukavac dobio prvu PJEŠAČKU ZONU

Regioni
Autor:

Foto: UNDP

U Lukavcu je danas svečano otvorena novoizgrađena pješačka zona u centru grada.

Radovi na uređenju pješačke zone počeli su u februaru 2020. godine, a nisu prestajali ni za vrijeme pandemije kovid-19.

Amna Jusufović iz Udruženja za djecu oboljelu od dijabetesa i Tarik Bećirević iz Centra za autizam „Mali svijet“ presjekli su traku, čime je svečano otvorena pješačka zona.

Planirano je da pješačka zona postane mjesto održavanja većine kulturno-zabavnih manifestacija. Osobe s poteškoćama u razvoju dobile su siguran prostor za svoj rad i druge aktivnosti, dok su udruženja djece sa smetnjama u razvoju dobila prostor za organizaciju manifestacija prodajnog karaktera.

Kroz izgradnju i uređenje Gradske pješačke zone rekonstruisana je i rasvjeta unutar zone, postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke, kao i drugi mobilijar kojeg će moći koristiti i djeca koja pohađaju obližnju predškolsku ustanovu.

O ideji izgradnje šetališta u Lukavcu se dugo razgovaralo, ali nije bilo konkretizacije svih ideja i planova. Izradom regulacionog plana za Opštinu Lukavac, odnosno izradom plansko-prostorne dokumentacije, planirana je i izgradnja gradske pješačke zone. Iako osnovni cilj projekta najvećim dijelom doprinosi društvenom razvoju, njegova realizacija će imati efekte i na sektore lokalnog ekonomskog razvoja.

Opština Lukavac je ozbiljno pristupila izradi strateških dokumenata za dugoročni integrisani razvoj uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

– Opština Lukavac je zahvalna partnerima što su odlučili da naša zajednička dostignuća okrunimo upravo ubrzanom izgradnjom prve pješačke zone u gradskom središtu, s namjerom da se nastavi dalje i da uže gradsko jezgro postane, u prvom redu, prostor za ugodan boravak i kretanje pješaka – izjavio je Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac.

Foto: UNDP

Kao rezultat ovih napora, Strategija integrisanog razvoja Opštine Lukavac je jednoglasno usvojena na Opštinskom vijeću i danas je važan putokaz daljeg kretanja Lukavca.

– Jedan od prvih projekata koji se realizuju po Strategiji je ponovno formiranje pješačke zone u gradu, koji u vrijeme usvajanja dokumenta nije imao niti jedan metar površine isključivo namijenjene kretanju pješaka, a da to nisu uski trotoari neposredno uz saobraćajnice ili pristupi trgovačko-ugostiteljskim objektima – naglasio je Delić.

Realizacija ovog projekta je primjer dobre prakse koja pokazuje kako se za relativno kratko vrijeme može doći do usaglašene vizije lokalnog razvoja i krenuti u njenu realizaciju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO