Društvo

MAGLA, KAMENJE I ZEMLJA NA KOLOVOZU Vozači, obratite pažnju, evo šta vas čeka na putevima u BiH

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mjestimično mokrim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

MAGLA, KAMENJE I ZEMLJA NA KOLOVOZU Vozači, obratite pažnju, evo šta vas čeka na putevima u BiH
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu. Danas u 16 časova na relaciji LJubačevo-Kneževo-međuentitetska linija Vitovlje kretaće se vangabaritni teret, za koji je planirano da stigne u 21 čas. Iz AMS mole vozače koji se u tom periodu budu kretali ovom dionicom da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku je rekonstrukcija Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Karakaj dva-Drinjača. Nastavljena je rekonstrukcija kolovoza na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Konjević Polje u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/FBiH (Karuša) najavljene su izmjene režima saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji osam, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu osam sati do 15 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom. Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem. Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju. Na dijelu regionalnih puteva Lukavica i Šibošnica saobraćaj se zbog radova odvija uz povremene prekide.

U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom. Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare (Mačkovac)-Čelić.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično. Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj. Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača u periodima od ponoći do sedam satii od 16 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3”, a zbog sanacije klizišta. Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

AMS Republike Srpske i auto-moto društva pokrenuli su veliku republičku preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti motornih vozila pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2019.”  Vozači će moći da obave besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila u krugu AMD “Krajina” u banjalučkom naselju Lazarevo danas od devet sati do 15 časova, a sutra od devet sati do 14 časova.

Foto: N.B./RAS SRBIJA
Foto: N.B./RAS SRBIJA

Cilj kampanje jeste povećanje ukupnog stepena bezbjednosti u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima. Kampanja će trajati do 29. novembra i sprovodiće se na području 33 lokalne zajednice širom Srpske, a podršku njenoj realizaciji pružaju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i društveno odgovorna kompanija “Optima grupa”.

AMS Republike Srpske obavještava vozače da je 1. novembra u Srbiji na svim vozilima obavezno posjedovanje zimske opreme, dok je u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, zimska oprema obavezna od 15. novembra. Na području FBiH sanacioni radovi izvode se na dionici auto-puta Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel “Vranduk”, tokom dana saobraća se dvosmjerno od pet sati do 21 čas. U vremenu od 21 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do pet časova časova saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Danas od 11 do 15 časova zbog minerskih radova, moguće su kratkotrajne obustave saobraćaja u mjestu Potpeć na dionici Šićki Brod-Srebrenik. Zbog sanacionih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula. Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Srebrenik-Orašje u tunelu Ormanica, Doljani-Metković između graničnih prelaza i Ključ-Bosanski Petrovac na prevoju Lanište.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zbog asfaltiranja, danas od 7.30 do 15 časova biće obustavljen saobraćaj na Bjelašnici, na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići. Saobraćaj će za vrijeme obustave biti preusmjeren na alternativne pravce. Večeras od 22 do četiri časa na relaciji Kneževo-Turbe-Travnik-Lašva-Zenica, kretaće se vangabaritni prevoz, a vozačima je upućena molba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na rekonstrukciji graničnog prelaza Vardište, saobraćaj se odvija sporije uz povremene obustave. Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.