Svijet

MAJKA ASANŽOVE DJECE SUMNJA U FER SUĐENJE "Ako bude izručen Americi, dječaci nikada neće upoznati oca"

U ponedjeljak se u Centralnom krivičnom sudu u Londonu nastavilo suđenje Džulijanu Asanžu, koje će trajati četiri nedjelje i odrediti njegovu sudbinu.

MAJKA ASANŽOVE DJECE SUMNJA U FER SUĐENJE "Ako bude izručen Americi, dječaci nikada neće upoznati oca"
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Ukoliko sud odobri izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, prijeti mu kazna od 175 godina zatvora.

Asanž se u Americi suočava sa 18 tačaka optužnice, između ostalog, za planiranje hakovanja vladinih kompjutera i kršenje Zakona o špijunaži, nakon što je 2010. objavio niz tajnih dokumenata, koje mu je dostavila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke obavještajne službe, čime je, kako tvrdi Vašington, ugrozio živote američkih agenata.

“Mejl on sandej” je u aprilu objavio da je Stela Moris (37) majka dvoje Asanžove djece, s kojom se tajno viđao dok je bio zarobljen u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Ona je iznijela strahovanje da će, ukoliko Asanž bude izručen SAD, samo formalno biti izveden pred sud.

– Srce me boli kada pomislim da, ako Džulijan bude izručen i završi iza rešetaka u maksimalno obezbijeđenom zatvoru, dječaci nikad neće upoznati oca, a on neće vidjeti kako rastu – rekla je ona.

– Nije Džulijan u zatvoru, već djeca, kojima je uskraćen otac. I ja sam uskraćena.

Mnogi smatraju da je Asanž (49) heroj, koji je razotkrio mutne radnje države, dok drugi kažu da je megaloman koji otkriva tajne, rizikuje živote, da je zloupotrijebio gostoprimstvo ambasade i da je zaslužio sve što ga snalazi.

Stela Moris, međutim, apeluje na sve da razmisle o posljedicama:

– Džulijanov slučaj će uticati na slobodu izražavanja i slobodu štampe. Ovo je napad na novinarstvo… Ako bude izručen SAD zbog objavljivanja neprijatne istine o ratovima u Iraku i Avganistanu, to će biti presedan i ubuduće će svaki britanski novinar i izdavač takođe moći da bude izrečen.

Administracija Baraka Obame razmatrala je mogućnost primjene Zakona o špijunaži protiv Asanža, ali je na kraju odustala od toga. Zakon zabranjuje objavljivanje državnih tajni i ne štiti novinare u skladu sa Prvim amandmanom, koji garantuje slobodu govora. Aktuelni predsjednik Donald Tramp dugo vodi rat protiv medija, koje smatra “neprijateljima naroda”. Njegovo ministarstvo pravde smatra da je prilikom objavljivanja hakovanog materijala zanemarena bezbjednost ljudi spomenutih u dokumentima.

– Svako kome je stalo da slobode izražavanja i slobode štampe treba da podrži Džulijanovu borbu protiv izručenja – poručila je Stela Moris.

Suđenje Asanžu bilo bi održano u Virdžiniji, a pripadnik CIA Džon Kirijaku, koji je otkio metodu zlostavljanja “davljenjem” (waterboarding) i zbog toga osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog toga, izjavio je da je “nemoguće da Džulijan ima fer suđenje”.

Zatvor gori od smrti

Ukoliko Asanž bude osuđen u SAD, očekuje se da će biti zatvoren u tzv. “Alkatrazu Stenovitih planina”, gde, između ostalog, robijaju propovijednik mržnje Abu Hamza i Hoakin el Čapo Guzman. Robijaši provode 23 sata dnevno u ćelijama dimenzija 2×4 metra.

“Amnesti internešnel” opisuje uslove kao nehumane, a neki zatvor ga nazivaju “hajtek verzijom pakla, u kome je bilo kakav čulni doživljaj nemoguć”, prenosi Blic.