Svijet

MAKRON NA METI MUSLIMANSKOG SVIJETA Nazivaju ga satanistom i pale njegove slike, BIJES NE JENJAVA (FOTO)

Na naslovnoj strani tvrdokornog iranskog lista bio je “demon Pariza“.

MAKRON NA METI MUSLIMANSKOG SVIJETA Nazivaju ga satanistom i pale njegove slike, BIJES NE JENJAVA (FOTO)
FOTO: LUDOVIC MARIN/EPA

Na ulicama Dake proglašen je liderom koji “obožava Satanu“. Ispred francuske ambasade spaljena je njegova fotografija zajedno sa francuskom zastavom. Bijes prema francukom predsjedniku Emanuelu Maronu polako rate već nedjeljama, ali je proteklih dana dostigao tačku ključanja, piše Blic.

Makron se našao na meti demonstranata širom islamskog sveta nakon makon niza poteza koje je preduzeo od početka mjeseca. Najprije je objavio kontroverzni plan za “reformu islama” u zemlji kako bi on bio kompatibilniji sa republičkim vrednostima Francuske, a onda je, poslije svirepog ubistva profesora koji je na času pokazao karikature Muhameda, branio satirične crteže proroka kao slobodu govora i sekularizam.

Odgovori muslimanskih lidera bili su burni, a najglasniji je bio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je pozvao na bojkot francuske robe. To je izazvalo reakcije u raznolikom muslimanskom svijetu sa bezbroj kultura, sekti, političkih sistema i nivoa ekonomskog razvoja.

Desetine hiljada demonstranata u Bangladešu nazvale su Makrona “satanistom” i palili njegove fotografije, nakon što su slični protesti juče održani u Pakistanu, Iraku, Turskoj i u Pojasu Gaze.

Tvrdokorni iranski list Vatan-e Emruz objavio je na naslovnoj strani karikaturu Makrona kao đavola, označivši ga kao anti-islamistu i tvrdeći da su “francuski ekstremisti viđeni kako pale Kuran”.

Pripadnici islamističke grupe Islami Andolon Bangladeš pridružili su se sa protesta u Daki pozivima muslimane širom svijeta da bojkotuju francuske proizvode.

Demonstranti iz grupacije koja se zalaže za uvođenje islamističkog prava u to državi, nosili su plakate sa natpisom “Svi muslimani svijeta ujedinite se” i “Bojkotujte Francusku”. Učesnici protesta nosili su i veliku fotografiju Makrona sa cipelama oko vrata.

Mnogi tviteraši iz Kuvajta, Katara, Turske, Egipta, Alžira, Jordana i Saudijske Arabije ujedinili su se pod tagovima “Bojkotuj francuske proizvode” i “Bojkotuj Francusku”.

Ulje na vatru dodala je nova karikatura čuvenog francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo” koja ismijava Erdogana i Muhameda. Predsjednik Irana Hasan Rohani upozorio je da bi vrijeđanje proroka Muhameda moglo bi da podstakne nasilje i krvoproliće.

– Iznenađujuće je da to dođe od onih koji tvrde da zastupaju kulturu i demokratiju i da, na neki način, makar nenamjerno, podstiču nasilje i krvoproliće – istakao je Rohani, dodajući da Zapad mora da razumije da je “vrijeđanje Muhameda, zapravo, vrijeđanje svih muslimana, svih proroka, ljudskih vrednosti i predstavlja gaženje etike”.

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah Al-Sisi rekao je danas da “sloboda izražavanja mora da prestane da vrijeđa 1,5 milijardi ljudi”. Veliki imam Egipta sa univerziteta Al-Azhar (drugi najstariji univerzitet na svijetu), šeik Ahmed Al-Tajeb, je danas pozvao međunarodnu zajednicu da osudi anti-muslimanske akcije.