Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAKRON O PREGOVORIMA “Stvoreni uslovi za dijalog Vašingtona i Teherana”

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je uvjerenje da su uspostavljeni uslovi za susret lidera Irana i SAD, ali da je odluka na njima da li će do tog susreta i doći.

– Vjerujem da su sada stvoreni uslovi za brzi povratak pregovorima. Sada je na Iranu i SAD da iskoriste te uslove i da rade na tome na ponovnom pokretanju dijaloga – rekao je Makron pred povratak u Pariz iz Njujorka, gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini UN.

Francuski lider u proteklih nekoliko sedmica pokušava da smiri tenzije između Vašingtona i Teherana koje su pojačane nakon napada na saudijska postrojenja 14. septembra za koji SAD, Evropa i Saudijska Arabija okrivljuju Iran.

Makron je svoj dvodnevni boravak u Njujorku iskoristio za diplomatske napore kako bi pokušao da dođe do direktnog susreta između iranskog predsjednika Hasana Rohanija i američkog predsjednika Donalda Trampa iz bojazni da bi eventualni novi incident mogao izazvati sukob u regionu.

Međutim, pošto Rohani zahtijeva da SAD ukinu sankcije, a Vašington odbija razgovor dok Teheran ne dođe bezuslovno za pregovarački sto, šanse za napredak su veoma male, iako su oba lidera i danas u Njujorku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO