Svijet

Makron o ratu u Ukrajini "Rusiji će se morati dati određene garancije kada se vrati pregovorima"

Predsjednik Francuske Emanule Makron u intervjuu za TF1 govorio je o situaciji u Ukrajini te je poručio kako će se Rusiji u budućnosti morati dati određene bezbjednosne garancije.

Makron o ratu u Ukrajini  "Rusiji će se morati dati određene garancije kada se vrati pregovorima"
FOTO: TERESA SUAREZ/EPA

Na početku razgovora, Makron se osvrnuo na susret s američkim predsjednikom Bajdenom na kojem se između ostalog razgovaralo i o Ukrajini. Tokom intervjua, Makron je rekao kako on i Bajden dijele istu viziju kada je riječ o Ukrajini.

Pročitajte još

– Nastavićemo pomagati Ukrajini da se odupre te ćemo učiniti sve da izvršimo pritisak na Rusiju kako bi se vratzila za pregovarački sto. Ponovo ću razgovarati s predsjednikom Putinom, posebno na temu nuklearne energije – rekao je Makron.

Na pitanje da li će se rat okončati za pregovaračkim stolom, Makron je rekao kako se to očekuje, ali je isto tako naglasio da od Ukrajinaca zavisi u kojem će se pravcu ti pregovori odvijati.

– Na ukrajinskom narodu je da odluči kada i pod kojim uslovima će započeti pregovore, a ne na nama – mišljenja je francuski predsjednik.

Ipak, naglasio je kako će se i Rusiji morati dati određene garancije.

– Moramo razmišljati o tome šta smo spremni da uradimo, kako da zaštitimo saveznike, zemlje članice NATO, a da istovremeno Rusiji pružimo garancije za njenu sigurnost kada se vrati za pregovarački sto – zaključio je Makron, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije