Sudbine

Mala Nađa vodi tešku bitku: Djevojčici je dijagnostikovana cerebralna paraliza, za operaciju joj je potrebna pomoć svih nas

Mala Nađa Đerović iz čačanskog sela Gornja Gorevnica je prevremeno rođena, u 30-oj nedjelji, odmah po rođenju prebačena je na Institut za neonatologiju u Beogradu, gdje je provela 72 dana, nakon čega je imala kontrole, međutim, iako intelektualno očuvana, primijećena su određena kašnjenja.

Mala Nađa vodi tešku bitku: Djevojčici je dijagnostikovana cerebralna paraliza, za operaciju joj je potrebna pomoć svih nas
FOTO: RINA

U osamnaestom mjesecu života, dijagnostifikovana joj je cerebralna paraliza.

– Кada smo se suočili sa dijagnozom, krenula je borba u traženju rješenja, a s obzirom na to da cerebralna paraliza predstavlja stanje koje traje, na samom startu nismo ni znali sa čime se suočavamo. Vodili smo računa da negdje ne pogriješimo, što je moguće da je i došlo do neke greške kroz naše istraživanjje. Međutim, mi smo željeli najbolje za nju, prvenstveno nam je bilo bitno da dođemo do centara koji su stručni da pomognu Nađi u njenom razvoju i da iz nje izvučemo maksimum – kaže mama Milica Đerović za RINU.

Ono što se radilo četiri i po godine su fizikalne terapije, ona je imala i operaciju fibrotomije, što je sve dalo neke rezultate, ali njen problem je takav da vježbe nisu mogle da urade mnogo. Prijedlog doktorke i ideja njenih roditelja bila je da se pokuša liječenje u Americi za koje su i aplicirali.

Pročitajte još

– Mišljenje doktora je da bi Nađa mogla još da napreduje, ali da moramo da sačekamo još neki period, tako da smo mi tu godinu posvetili fizikalnim terapijama, to je ono što ona mora da ima, što nije vezano za operacije. Prije mjesec i po dana ušli smo ponovo u proceduru, aplicirali smo i prije tri dana stigao nam je odgovor da je ona kandidat za SDR.

– Operacija bi trebalo da bude u Americi, u Sant Luisu, nakon SDR operacije, poslije dvije nedelje slijedi još jedna, koja bi bila ortopedska, pa oporavak u toj zemlji tri nedjelje – istakla je Nađina mama, prenosi Rina-

Inače, akcija „Za Nađin prvi korak” traje godinu i po dana, skupljena su određena novčana sredstva, ali ta sredstva nisu dovoljna za cjelokupan period njenog liječenja. Ukupno je potrebno 130 000 evra, ali ono što je hitno jeste 35 000 evra koji nedostaju za operaciju, kao i za prve dvije terapije nakon prvog hirurškog zahvata na koje mora da ode i taj rok je do 01. septembra koji bi trebalo da se ispoštuje kako bi se operacijaj mogla zakazati, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije