Magazin

MALI, ALI BITNI SIGNALI Znate li zašto vam vaš pas namiguje

Postoji nekoliko razloga zašto psi namiguju - mogu biti "signali" vašeg psa da traže pažnju, a nekad se iza togu mogu kriti i zdravstveni problemi.

Pas koji namiguje
FOTO: TAYLOR SONDGEROTH/EPA

Studije pokazuju da su psi usklađeni sa svojim porodicama uočavaju sve vrste aspekata našeg ponašanja i paze na naše znakove.

Pa zašto psi namiguju? Megan Konrad, veterinarski konsultant u Hello Ralphie veterinarskoj službi kaže za Dailypaws.com da je namigivanje često namjerno ponašanje s različitim značenjima – ali iza toga mogu biti i neki zdravstveni razlozi.

Pročitajte još

U zavisnosti od situacije, namigivanje psa možete tumačiti na mnogo načina:

– Namigivanje može biti znak naklonosti, da je pas miran, da traži pažnju ili da možda oponaša svog vlasnika ako je to radnja koju oni često rade – kaže Konrad.

Vaš pas se takođe možda samo javlja s vama s druge strane kauča svojim razigranim namigivanjem. Ako pokušavate da dešifrujete šta znači kada vam pas namigne, obratite pažnju i na govor tijela. Ako im je rep podignut, a ima uspravne uši, znači da pokazuje interesovanje ili traži pažnju.

Namigivanje, treptanje, oblizivanje usana i spuštanje glave i ušiju dodatni su načini na koje štenad daju do znanja vama i drugim psima da su voljni da sarađuju.

Ipak, često namigivanje, posebno istim okom, može biti znak da nešto nije u redu.

Psi mogu biti skloni da više puta zatvore oko ako osjećaju bol, osjetljivost na svjetlo ili nelagodu.

I, baš kao i ljudi, psi namiguju ili trepću kada dođu u kontakt sa prašinom, prljavštinom ili dlakom. Drugi razlozi zbog kojih psi namiguju su simptomi infekcije oka.

– Ako primijetite iscjedak, pojačano ili nevoljno treptanje, crvenilo u ili oko oka ili bilo kakvu povredu, odmah zakažite pregled kod veterinara – kaže Conrad. Drugi uzrok čestog namigivanja i treptanja je entropion, genetsko stanje koje se često uspješno korigira operacijom.

Međutim, uopšteno, namigivanje je normalno i benigno ponašanje koje se obično viđa kod pasa, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu