Kolumne

Mali Šefik

Regionu, a posebno nama koji živimo u protektoratu zvanom Bosna i Hercegovina, ne treba virus korona. Nas već više od tri decenije uništava jedan drugi virus, koji je korijene pustio samo na ovim prostorima.

Mali Šefik
FOTO: RAS SRBIJA

Prenosioci virusa su naši političari, a glavni i jedni simptom kod građana je gubitak pameti.

Hrvati, Srbi, Bošnjaci i ostali hodaju sluđeni već decenijama, a da je bolest uzela maha najbolje pokažu pregledi koji se održavaju svake dvije godine. Na izborima uvijek podržimo one koji nas inficiraju i dovode u beznadežnu poziciju.

Sve počinje izlivom mržnje jednih prema drugima, a evo najsvježijeg primjera. Juče čitam kako je Šefik Džaferović izdvojio 15.000 KM za finansiranje tamo nekog riječnika, koji je pisao, nazovimo ga profesorom, ime mu nije ni vrijedno pomena. Budala sa svih strana je mnogo u ovoj zemlji, pa ako bih spomenuo jednu, onda bih morao sve, a za to trebaju tone papira.

Za Šefika je normalno da mu se u riječniku komšije Srbi nazivaju „đikanima“ što se u prevodu tumači kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac, četničkog porijekla, koji je genetski četnik“. Eto, tako je to napisao čovjek koji ima zvanje profesora, samo nije pojasnio još kako će praviti razliku između četnika i onih drugih, jer nije shvatio da na ovaj način vrijeđa sve.

Poslije ove „investicije“ za mene je Šefik Džaferović politički mrtav. Sad dolazimo do ključne stvari. Zašto ćute komšije Bošnjaci, zašto ćuti čovjek koji tvrdi da želi suživot Željko Komšić, zašto ćuti međunarodna zajednica, strane ambasade…

Na ovaj način se ne gradi bolja budućnost, već naprotiv stvaraju se dodatni razdori među narodima. Mali Šefik to i ne može da vidi, jer je mnogo mali. Čini mi se da on samo fizički sjedi u Predsjedništvu, a ko stvarno povlači poteze, nije teško pogoditi.

Ne mogu, a da ovaj komentar ne završim sa Ustavnim sudom BiH. Pitam se da li njih više iko ozbiljno shvata. Toliko je presuda i u samoj Federaciji BiH koje nisu proveli Bošnjaci i Hrvati da je to smiješno, a svi im šaljemo zajedničku poruku – da nisu vrijedni poštovanja.