Društvo

MALIŠANI VEZANI ZA RADIJATORE Šokantni prizori tretmana djece iz Zavoda u Pazariću (VIDEO)

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

MALIŠANI VEZANI ZA RADIJATORE Šokantni prizori tretmana djece iz Zavoda u Pazariću (VIDEO)
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, piše Klix.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci – kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva.

Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.

Foto: Klix/Ustupljena fotografija
Foto: Klix/Ustupljena fotografija

– Tražimo da da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama – rekla je Ćudić.

Podsjetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebekorisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije