Biznis

MALO VIŠE OD SOCIJALNE POMOĆI Poslije 45 godina rada svaki treći zaposleni u Njemačkoj mogao bi da ima penziju manju od 1.300 evra

Prema aktuelnom nivou penzija, svaki treći zaposleni u Njemačkoj mogao bi da ima bruto penziju manju od 1.300 evra - a to je "na ruke" 1.160 evra. Ljevica zahtjeva povećanje nivoa penzija.

MALO VIŠE OD SOCIJALNE POMOĆI Poslije 45 godina rada svaki treći zaposleni u Njemačkoj mogao bi da ima penziju manju od 1.300 evra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema prognozama, u odnosu na trenutno stanje nivoa penzija, svaki treći zaposleni u Njemačkoj mogao bi primati bruto penziju manju od 1.300 evra mjesečno i to posle 45 godina rada sa punim radnim vremenom. To proizilazi iz odgovora Saveznog ministarstva rada, dobijenog na zahtjev Ljevice u Bundestagu, prenose novinska izdanja medijske grupe Funke, piše DW.

Prema tim informacijama, u odnosu na stanje zaključno sa 30. decembrom 2020. u Njemačkoj je oko 21,45 miliona građana u stalnom radnom odnosu – dakle uplaćaju doprinose za socijalno osiguranje. Od toga bi oko sedam miliona njih moglo bi imati penziju manju od 1.300 evra bruto – odnosno neto penziju od oko 1.160 evra.

3.200 evra plate za 1.500 evra penzije

Prema sadašnjem nivou penzija, stalno zaposleni moraju zarađivati najmanje 2800 evra mesečno da bi dobili zakonsku penziju u iznosu od 1.300 evra bruto.

Ko želi da ima penziju od 1.500 evra, mora mjesečno zarađivati ​​najmanje 3.200 evra bruto. Za penziju od 2.500 evra bruto trenutno je potrebna mjesečna bruto plata od 5.350 evra.

– To podriva povjerenje u obavezno penziono osiguranje, jer je nakon punog radnog vijeka penzija samo nekoliko stotina evra više iznad nivoa Harc IV (socijalne pomoći ) – rekao je u izjavi za medijsku grupu Funke šef poslaničke grupe Levice u Bundestagu Ditmar Barč.

Brojke Savezne vlade, istakao je on, pokazale su da “mnogi zaposleni ne samo da malo zarađuju, već i primaju preniske penzije za ono što su tokom radnog vijeka privrijedili”. Barč zahteva da se nivo penzija poveća na više od 50 posto. Prema izvještaju o penzionom osiguranju, u 2021. godini je on iznosio 49,4 posto od prosečne plate.

Ograničena vrijednost informacija

U svom odgovoru na pitanje, Savezno ministarstvo rada je istaklo da analiza brojki ne dozvoljava direktne zaključke o visini zarade tokom kompletnog radnog vijeka. U budućnosti bi moglo doći do povećanja plata koje se još ne mogu uzeti u obzir za trenutne analize.

Vlada je takođe naglasila da se iz stečenih prava na penziju ne mogu izvlačiti zaključci o životnom standardu u starosti, jer bi se morala uzeti u obzir i dodatna primanja u starosti koja ne spadaju u prihode obuhvaćene zakonskim penzionim osiguranjem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu