Svijet

Manipulacija stvarnošću: Prvi put od početka rata u Ukrajini Rusija IZVUKLA NOVO MOĆNO ORUŽJE

Kremlj je u ponedjeljak rekao da je hitno saopštenje predsjednika Vladimira Putina koje je emitovano na više radio i televizijskih stanica u regionima Rusije blizu granice sa Ukrajinom bila laž koju su kreirali hakeri.

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAEL KLIMENTYEV/EPA

Vještački generisani Putinov glas se može čuti kako govori da je proglašeno “vanredno stanje” u oblastima Belgorod, Voronjež i Rostov zbog nadolazećih napada ukrajinskih snaga. Lažni Putin je takođe rekao stanovnicima tih oblasti da evakuišu svoje domove kako bi potražili sklonište dublje u Rusiji.

Radio Mir, jedna od hakovanih stanica, javila je da je incident trajao oko 40 minuta. U međuvremenu, snimci TV prenosa Putinovog “dipfejk” videa počeli su da se šire na društvenim mrežama. Niko, uključujući zvaničnike iz Ukrajine, nije preuzeo odgovornost za hakerski incident.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je proglašenje vanrednog stanja djelo hakera.

– Konkretno, znam da je bilo hakovanja na Radio Miru i na nekim mrežama. Sada je sve to već eliminisano, uzeto pod kontrolu – Peskov je rekao za rusku agenciju Tass.

Pogled na Kremlj
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Kijev Post je pisao da je administrativni centar za Belgorodske oblasti nazvao poruku “dipfejkom” koji je imao za cilj da “posije paniku među mirnim stanovnicima Belgoroda”.

Data analitičar Arseni Kakalin—koji često piše o vještačkoj inteligenciji (AI)— tvitovao je da bi hakovanje moglo da bude “prva upotreba dipfejka kao oružja u pravom ratu”.

Međutim, tokom prvih nedjelja invazije napravljen je dipfejk snimak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U tom izmanipulisanom video snimku, lažni Zelenski je pozvao svoje vojnike da polože oružje i predaju se Rusiji. Klip je razotkriven, ali je kružio na društvenim mrežama neko vrijeme prije nego što je uklonjen.

Pročitajte još

– Lažne objave za koje se tvrdi da potiču od stvarnih ličnosti su sve veći rizik u svetu pod uticajem vještačke inteligencije. U ratnoj propagandi, ubjedljivi dipfejkovi su očekivano, ali efikasno orujže – rekao je za Politiko pukovnik Filip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac i planer NATO.

– Sumnjam da je ovo nova norma. Prije nekoliko nedjelja lažna fotografija bombaškog napada iz Pentagona koja je postala viralna na Tviteru izazvala je pad berze za pola triliona dolara, prije nego što se na kraju oporavila – Hani Farid, stručnjak za forenziku digitalnih medija, rekao je za Njuzvik na lažnu fotografiju napada na Pentagon koja je kružila internetom prije dvije nedjelje i izazvala veliki pad berze.

ispitivanja Ilon Mask
FOTO: TECH XPRESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Mislim da ovo postaje nova norma. Mislim da niko ne bi trebalo da bude iznenađen što kada napravimo i primjenimo alate za manipulaciju stvarnošću, zajedno sa tradicionalnim medijima i internetom koji mogu trenutno da dosegnu milijarde ljudi, razni akteri zloupotrebljavaju ovu tehnologiju – Farid je rekao i naglasio da regulatori nisu uspjeli da postave odgovarajuće “zaštitne ograde” za tehnološki sektor.

Džejson Džej Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je da incident u ponedjeljak u pograničnim regionima Rusije pokazuje rastuće neslaganje protiv ruskog lidera.

– Navodni Putinovi dipfejkovi ukazuju na činjenicu da se u Rusiji sada vodi partizanski rat. Situacija je izmakla kontroli. Putin više ne kontroliše ni teritoriju Rusije, ni domaće prilike, pa čak ni ono što se pojavljuje na TV – rekao je Smart, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije