Magazin

MANJE JE VIŠE Dizajneri upozoravaju na 5 ključnih grešaka kod uređivanja malih enterijera

Dekorisanje malih enterijera može biti veliki izazov, jer iako možda mislite da manje prostora znači manje izbora, može biti zaista nezgodno i lako je pogrešiti.

Soba sa zelenom foteljom
FOTO: FREEPIK

Međutim, kada znate šta ne treba da radite, sve je lakše.

Dizajneri enterijera smatraju da ove greške čine male prostore još manjim i nepristupačnijim za život.

1. Previše namještaja

Bilo da se radi o maloj spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kućnoj kancelariji, prema dizajneru enterijera Ejmi Svicer, jedna od najčešćih grešaka je popunjavanje svakog dostupnog dela namještajem i dekorom.

– Umjesto toga, izaberite nekoliko ključnih dijelova koji služe višestrukim funkcijama i ostavite malo prostora za disanje – kaže ona.

2. Ne mjerite namještaj

Budite sigurni će namještaj koji kupujete zaista odgovarati prostoru.

–  Pažljivo izmjerite i izaberite namještaj odgovarajuće veličine – savjetuje dizajner.

3. Tamne boje

Ako ste oduvijek željeli da ofarbate sobu u crno ili da instalirate tamnoplave tapete, vaša minijaturna dnevna soba možda nije mjesto za to. Nećete dodati eleganciju prostoru, već ćete samo dobiti malu i skučenu prostoriju.

Međutim, to ne znači da ste ograničeni samo na svijetle boje za svaki element. Tamnozelena stolica ili kestenjasto ćebe mogu dodati nagovještaj drame bez zatvaranja sobe.

Pročitajte još

4. Blokiranje prozora

Prirodno svjetlo može učiniti da mala soba bude veća i prozračnija. Dakle, ključno je pustiti što više sunca. Dizajner savjetuje da ne blokirate prozore teškim zavjesama ili glomaznim namještajem i umjesto toga koristite prozirne zavjese ili roletne kako biste pustili svjetlost. Jedan “trik” za povećanje prirodne svjetlosti je ogledalo.

– Ogledala mogu da rade čuda u malom prostoru, reflektujući svjetlost i stvarajući iluziju dubine. Postavite veliko ogledalo nasuprot prozoru da biste maksimizirali efekat.

5. Previše različitih stilova

Iako je sasvim u redu cijeniti moderne, tradicionalne i savremene stilove, često je neuredno miješati različite estetike u manjoj prostoriji. Zato pokušajte da se držite jednog stila i šeme boja, pišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu