Svijet

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU Bajden hitno stigao u Bijelu kuću, očekuje se napad Irana na Izrael

Američki predsjednik Džo Bajden vraća se hitno u Vašington danas radi konsultacija sa timom za nacionalnu bezbjednost dan nakon što je rekao da očekuje napad Irana na Izrael.

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU Bajden hitno stigao u Bijelu kuću, očekuje se napad Irana na Izrael
FOTO: MOHAMMED SABER/EPA

Navodno, Iran je večeras lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu, javlja Nešenel independent.

Bajden je prekinuo odmor u Delaveru da bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju.

Teheran je obećao da će uzvratiti zbog napada Izraela na objekat iranske Ambasade prošle nedjelje u Damasku, u kojem su ubijeni komandant jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde i još šest oficira.

Bajden je upozorio juče Iran na odmazdu, iako je rekao da bi napad mogao biti neizbježan.

Džozef Bajden
FOTO: SHAWN THEW/EPA

– Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti – rekao je predsjednik SAD.

Bajden je trebao da ostane do nedjelje u Delaveru, ali se hitno vraća u Vašington poslije izvještaja da je Teheran premjestio više od 100 krstarećih projektila i bespilotnih letjelica kako bi se pripremio za napad.

Pentagon je već premjestio nosače aviona u Crveno more zbog straha od rata širokih razmjera, a ministar odbrane Lojd Ostin nazvao je danas svog izraelskog kolegu Jova Galanta da mu kaže da ima punu podršku SAD.

Pročitajte još

Ostin je ponovio da Izrael može da računa na punu podršku Amerike u odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana.

Vojni zvaničnici upućeni u situaciju rekli su i za ABC njuz i za CNN da su SAD primjetile kako Iran priprema najmanje 100 krstarećih projektila, što ukazuje da bi mogli biti spremni za napad.

ABC je dodao da su takođe pripremili veliki broj dronova koji bi se mogli koristiti u napadu na Izrael.

Iz Pentagona je rečeno da će Amerika pojačati svoje prisustvo u regiji i da će poslati svoj nosač aviona USS Dvajt Ajzenhauer biti poslat u Crveno more kao upozorenje Teheranu, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu