Gradovi

“Marathon” iz Sarajeva ugostio evropske partnere “Sport! Op!” projekta

Tokom dvodnevne konferencije u Sarajevu, Udruženje “Marathon” Sarajevo ugostilo je evropske partnere “Sport! Op!” projekta.

“Marathon” iz Sarajeva ugostio evropske partnere “Sport! Op!” projekta
FOTO: UDRUŽENJE MARATHON SARAJEVO

“Sport! Op!” je projekat koji Udruženje “Marathon” implementira u saradnji s evropskim i lokalnim partnerima sa ciljem poticanja pozitivnog psihofizičkog razvoja djece u riziku kroz sportske aktivnosti, a uz podršku Erasmus+ programa Evropske komisije.

Protekla dva dana, 20. i 21. oktobra, Udruženje “Marathon” je bilo domaćin međunarodnim partnerima iz Belgije, Hrvatske, Španije i Švedske, koji su se okupili u svrhu predstavljanja i evaluacije dosadašnje realizacije projekta.

Projekat je u svojoj pilot fazi i do sada je kroz svoje aktivnosti u različitim zemljama učesnicama obuhvatio veliki broj djece koja se smatraju pripadnicima marginalizovanih grupa (djecu niskog socio-ekonomskog statusa, djecu bez roditeljskog staranja i djecu migrante), te ih uključio u organizovane sportske aktivnosti pružajući im mogućnost ravnopravnog i dostojanstvenog učešća u aktivnostima za koje su inače zakinuti, kao što su treninzi atletike, hokeja, rukometa, fudbala i klizanja, a koje doprinose pozitivnom razvoju njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, vještina funkcionisanja i rada u timu, kao i fizičkom i emotivnom razvoju.

– Sport utjelovljuje pozitivne vrijednosti koje njegujemo i koje želimo izgraditi u društvu: zdrav i aktivan način života, samopouzdanje, poštovanje drugih, fokus na rezultate, disciplinu, brigu za okolinu i pozitivno razmišljanje. “Sport! Op!” nam omogućava da djeci bez roditeljskog staranja pružimo jednaku priliku da usvoje vrijednosti uspješnih i sretnih ljudi i da budu dio zdravog i aktivnog društva – naglasila je Selma Kukić, predstavnica Udruženja “Marathon” .

Učesnici konferencije ponijeli su iz Sarajeva pozitivne utiske i zaključak da su ovakvi sastanci neophodni za kvalitetnu razmjenu iskustava i ideja te da predstavljaju jedinstvenu priliku da uče jedni od drugih kako bi što efikasnije mijenjali naše okruženje na bolje.

Prihvati notifikacije