Digitalna Srpska

Mask tvrdi da moždani čip radi: Implantat je uspješno ugrađen, čovjek sada može da MISLIMA POKREĆE KOMPJUTERSKI MIŠ

Prvi čovjek kome je u mozak ugrađen implant sa moždanim čipom potpuno se oporavio i u stanju je da kontroliše kompjuterski miš svojim mislima, izjavio je osnivač kompanije Neuralink Ilon Mask.

Ilon Mask
FOTO: ZBIGNIEW MEISSNER/EPA

Pacijent napreduje dobro i izgleda da se u potpunosti oporavio, uz neurološke efekte kojih smo svjesni. Pacijent može da pomjera miša po ekranu samo pomoću svojih misli, objavio je Maskna platformi Iks.

U Neuralinku sada pokušavaju da postignu to da pacijent mišem napravi što više klikova. Ta kompanija je implant u mozak prvog čovjeka ikada ugradila u januaru, nakon što je prethodno u septembru za to dobila odobrenje.

U maju prošle 2023. godine, nakon što je prethodno testiran na majmunima, Neuralink je odobrio upotreba implanta u kliničkom ispitivanju na ljudima. Taj čip je osmišljen kao sredstvo koje ljudima treba da omogući da svojim mislima upravljaju pametnim telefonima i drugom tehnologijom.

Pročitajte još

Robot – šivaća mašina

Za njihovu ugradnju u mozak Neuralink koristi robota koji hirurškim putem postavlja mali moždani kompjuter u dio mozga koji kotroliše namjeru kretanja. Sistem se sastoji od kompjuterskog čipa pričvršćenog za sitne fleksibilne niti “prišivene” za mozak pomoću “robota – šivaće mašine”.

Implant se sastoji od 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Nakon što prvo ukloni mali dio lobanje, robot povezuje veoma tanke elektrode za određene zone mozga, i na kraju zašiva rupu. Jedini vidljivi trag cijele operacije je ožiljak koji ostaje na mjestu reza.

Cijela procedura, prema Maskovim riječima, traje samo 30 minuta i ne zahtijeva totalnu anesteziju. Pacijenti su, nakon intervencije, sposobni da idu kući istoga dana, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije