Svijet

Naučnici apeluju: Nemojte skidati maske, one najmanje ometaju komunikaciju

Najnovije istraživanje pokazalo je da hirurška maska najmanje ometa prepoznavanje govora, odnosno kroz nju se glas najbolje čuje.

Naučnici apeluju: Nemojte skidati maske, one najmanje ometaju komunikaciju
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

To je izjavio istraživač Odeljenja za neurološku hirurgiju na Medicinskom fakultetu Fajnberg iz Čikaga Džavad Fares, prenosi CNN.

Pročitajte još

Istraživanje je rađeno nakon što je primećeno da se osobe koje nose maske slabije razumiju, odnosno njihov govor je teže razumljiv, a do rezultata se došlo ispitivanjem četiri vrste maske – dvije platnene, hirurške i N 95. Duple maske nisu razmatrane.

Jedan od autora studije, profesor psiholoških i nauka o mozgu na Univerzitetu u pensilvaniji Džozef Toskano rekao je da je kao inspiracija za istraživanje poslužila jedna ranija studija o tome kako različite maske utiču na govor.

Poseban problem predstavlja i to što su maske onemogućavale komunilaciju osobama sa oštećenim sluhom, koje čitaju s usana.

Inače, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti predlaže da nastavnici i njegovatelji nose prozirne maske ili platnene maske sa prozirnim plastičnim panelom prilikom interakcije sa malom djecom koja uče da čitaju, učenicima koji uče nove jezike ili osobama sa oštećenjem sluha ili smetnjama, a najnovija studija pokazala je da postoji i opcija sa hirurškim maskama, budući da se pokazalo da je razumljivost bolja.

Takođe, trebalo bi svima koji imaju problem sa komunikacijom sa članovima porodice preporučiti hirurške maske.

Eksperti upozoravaju i da sta god da radimo ne treba da skidamo masku.

– Naša studija sugeriše da zabrinutost zbog govorne komunikacije sama po sebi ne predstavlja nužan razlog da se maska ne nosi u svakodnevnim situacijama – rekao je Toskano.

Prihvati notifikacije