Svijet

MASKE OBAVEZNE I NA PIJACI U ovoj zemlji od ponoći na snazi NOVA PRAVILA

Od ponoći u Austriji važe nova, oštrija pravila u borbi protiv epidemije korona virusa, koja ograničavaju broj osoba na privatnim proslavama, a ujedno je proširena i obaveza nošenja maski.

MASKE OBAVEZNE I NA PIJACI U ovoj zemlji od ponoći na snazi NOVA PRAVILA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ministarstvo zdravlja izdalo je odgovarajuću uredbu kojom se uvode nove mjere širom Austrije.

Što se privatnih proslava tiče, bez posebno obilježenih sjedećih mjesta, u zatvorenom prostoru dozvoljeno je maksimalno deset osoba. Izuzetak su sahrane, gdje može da prisustvuje i do 500 ljudi.

Uredbom je predviđeno da manifestacije za više od 250 osoba za održavanje moraju imati odobrenje nadležnih vlasti. Već kod 50 osoba u zatvorenom ili 100 osoba na otvorenom neophodno je da organizator ima ” kovid izaslanika” i izrađen koncept prevencije zaraze.

Što se gastronomije tiče, uvedena je obaveza zatvaranja do jedan sat poslije ponoći, to jest uredbom je onemogućeno da se to vrijeme prekorači označavanjem okupljanja kao “zatvoreno društvo”.

Naime, do sada su neki lokali do jutarnjih sati radili ne poštujući korona pravila pod velom “zatvorenog društva”. Uredba sada onemogućava tako kršenje zakona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će sprovoditi oštre kontrole širom zemlje i kažnjavati svaki prekršaj. Dalje se u gastronomiji mijenja to da sada i gosti prilikom ulaska i izlaska iz lokala moraju nositi maske.

Pored toga, ograničen je broj osoba za jednim stolom na deset. Uredba naglašava i da je konzumacija jela ili pića moguća samo za stolom, čime se zabranjuje stajanje u lokalu.

Obaveza nošenja maski proširena je sada sa javnog prevoza i zatvorenih prostora kao što su institucije, na tržne centre i pijace, ali i sajmove.