Politika

Mazalica: Ne priznajemo visokog predstavnika i bonska ovlašćenja

Srđan Mazalica, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS za N1 je pojasnio zašto je u parlamentarnu proceduru upućen zahtjev za održavanje posebne sjednice NSRS.

Mazalica: Ne priznajemo visokog predstavnika i bonska ovlašćenja
FOTO: RAS SRBIJA

Sama sjednica treba da bude posvećena, kako stoji u zahtjevu, informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Republike Srpske.

U Dejtonskoj strukturi BiH imamo nekoliko nadležnosti koje su pobrojane, a 50 i više je preneseno na BiH. Neke sporazumom između entiteta, a većina nametanjem i donošenjem zakona. Prenos nadležnosti se može sporazumno prenositi, a to nije bilo rađeno sve ove godine. Mi smo kao Klub, iza kojeg su stali i drugi klubovi, pripremamo informaciju, a to će biti upravo o ovim stvarima. Tu će biti navedena argumentacija. Većina struktura BiH, na nivou državne zajednice BIH neustavna je i ne postoje ustavni osnovi za djelovanje visokog predstavnika i primjenu bonskih ovlaštenja –  rekao je Mazalica za N1.

– NSRS će izići sa prijedlogom rješenja kako izići iz ove situacije. Republika Srpska je trpila zbog transformiranja strukture Dejtonske BiH. Centralizovana je u odnosu na izvornu strukturu. Neformiranje vlasti, gdje ima prenesenih nadležnosti, mi vidimo blokadu i vidimo gdje se ne uvažava politička volja RS. Volja birača u RS da legitimni izborni pobjednici učestvuju u formiranju vlasti, da se formira Savjet ministara, a kao razlog se navodi uslov koji je izmišljen – a to je pitanje članstva u NATO –  rekao je Mazalica.