Svijet

MEĐUNARODNA BORBA PROTIV KORONE Guteres: Kovid 19 mora biti u vrhu dnevnog reda samita G20

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je veoma frustrirajuće to što se lideri Grupe 20 (G20) u martu nisu sastali i ustanovili zajednički pristup borbi protiv suzbijanja virusa korona kao što je to on i predložio.

MEĐUNARODNA BORBA PROTIV KORONE Guteres: Kovid 19 mora biti u vrhu dnevnog reda samita G20
FOTO: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Prema njegovim riječima, umjesto toga, svako od njih je imao neki svoj način dok se zaraza širila.

– Rezultat je da svaka zemlja preduzima, ponekad, kontradiktorne postupke, a virus se kreće od istoka ka zapadu i sjevera ka jugu, dok drugi talas kovida 19 sada ugrožava mnoge zemlje – naglasio je Guteres.

Guteres je izrazio nadu da će međunarodna zajednica pred samit G20 narednog mjeseca shvatiti da je neophodno da budu koordinisaniji u borbi protiv virusa.

Pročitajte još

On je podsjetio da u međunarodnoj inicijativi za distribuciju vakcina protiv virusa korona širom svijeta poznatoj kao “Kovaks” sada učestvuje 156 država, ali da nedostaju sredstva.

Guteres je napomenuo da sve zemlje trebaju da se okupe kako bi shvatile potrebu da “usvoje vakcinu sa zajedničkom strategijom i da zastupaju snažniju solidarnost sa zemljama u razvoju”.

Generalni sekretar UN dodao je da borba protiv kovida 19 mora biti u vrhu dnevnog reda širom svijeta, kao i na samitu G20 narednog mjeseca.