Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mektić: Odlazak mladih iz Srpske je daleko VEĆI PROBLEM nego migranti

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je danas da je od 1. januara do jučerasnjeg dana u BiH registrovano 10.881 migrant.

Od tog broja, rekao je Mektić 9.758 iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Mektić je dodao da je od tog broja svega 10 odsto podnijelo zahtjev za azil.

– To pokazuje da oni ne žele da ostanu u BiH. U proteklih mjesec dana broj migranata u BiH se značajno smanjio i trenutno u BiH boravi oko 2.300 migranata – rekao je Mektić.

On je nazva običnim manipulacijama tvrdnje pojedinih političara o nekontrolisanom broju migranata u BiH.

– O velikim ciframa govore političari koji nisu imali ideja da odgovore na krizu u RS i BiH. Misle da je lakše manipulisati sa migrantuma, nego govoriti o migracijama iz RS. Odlazak mladih iz Republike Srpske je daleko veći problem nego migranti – rekao je Mektić.

Dodao je i da vlast na nivou BiH drži pod kontrolom situaciju sa migrantima, dodajući da će ovih dana biti u funkciji prihvatni centri u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nazvao je lažima i manipulacijama da je nekome želja da smjesti migrante u srpska povratnička mjesta u Federaciji BiH.

Mektić je potvrdio da među migrantima ima dosta osoba povezanih sa radikalnim i kriminalnim grupama, kao i ogroman broj uživaoca droga.

– Iznenađen sam koliko je među njima uživaoca droga i to jeste veliki problem. Takve osobe odvodimo u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu gdje im je ograničeno kretanje – rekao je Mektić.

Potvrdio je i da bi pripadnici Federalne policije trebalo da budu upućeni na granicu, ali je rekao da ti neće ni na koji način derogirati nadležnosti MUP RS.

– Ako budu raspoređeni, oni će biti potčinjeni Graničnoj policiji. Nijedna nadležnost MUP RS neće biti ugrožena – naglasio je Mektić.

Ministar Mektić demantovao je da postoji spisak nepoželjnih Rusa koji bi navodno trebalo da preda ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

– Nismo mi Amerika da pravimo crne liste. Imamo registrovane osobe kojima je zabranjen ulazak u BiH, a riječ je uglavnom o osobama koji su tokom rata bili mudžahedini – istakao je Mektić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO