Politika

MEKTIĆ ZAPRIJETIO “Po svaku cijenu ćemo zaustaviti ulaske hrvatske policije u BiH”

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovno je optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritoriju BiH da bi vratila ilegalne migrante i zaprijetio da će to biti spriječeno po svaku cijenu.

MEKTIĆ ZAPRIJETIO “Po svaku cijenu ćemo zaustaviti ulaske hrvatske policije u BiH”
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To znači da ćemo stati na našu granicu, ne damo niti jednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili da ulazi unutar BiH. Koristeći ustav i zakone BiH, mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati da neko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani – zaustavićemo to po cenu konflikta – rekao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

Kada su u pitanju istočne komšije (Srbija i Crna Gora), Mektić je naglasio da nisu zabilježeni njihovi prelasci granice na teritoriju BiH.

– Što se tiče istočnih susjeda, mi nemamo narušavanje teritorijalnog integriteta, dešavaju se ilegalne migracije, podstrekavaju se. Informacije o nasilju i primjeni sile dobijamo od migranta prije svega, i nemamo primjedbe na postupanje srpskih i crnogorskih policajaca, ali imamo dokumentovane slučajeve teškog maltretiranja migranata od strane hrvatske policije – rekao je Mektić i dodao i da je Hrvatska to priznala tek nakon pritisaka medija i drugih država.

Ministar bezbjednosti BiH tvrdi kako je hrvatska policija odustala od sprovođenja međudržavnog sporazuma o readmisiji ilegalnih migrata i počela da se ponaša protivzakonito.

– Za to postoje dokazi. Nećemo više dopustiti povredu teritorijalnog integriteta BiH. Bićemo prinuđeni reagovati po cijenu konflikta – rekao je Mektić.