Digitalna Srpska

Meta otvara prvu prodavnicu: Mjesto koje će omogućiti ljudima da probaju različite proizvode

Matična kompanija Fejsbuka i Instagrama najavila je da će otvoriti Meta Stor 9. maja.

Meta otvara prvu prodavnicu: Mjesto koje će omogućiti ljudima da probaju različite proizvode
FOTO: CNET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Meta prvi put direktno potrošačima prodaje svoje fizičke proizvode, uključujući Quest dva slušalice za virtuelnu stvarnost i Portal uređaj za video-pozive.

Prodavnica će takođe nuditi demonstracije pametnih naočara Rej-Ban storis, koje su razvijene u saradnji sa ovom markom. Međutim, kupci koji žele da ih kupe biće upućeni na Rej-Ban veb lokaciju da to urade, saopštila je kompanija.

Za razliku od Epl Stora, zasad će postojati samo jedna Meta Stor, i biće smještena u kampusu kompanije u Burlingejmu u Kaliforniji.

Meta je najnovija velika tehnološka kompanija koja je otvorila maloprodajnu radnju kako bi predstavila svoj hardver. Gugl je prošle godine otvorio jednu takvu radnju u Njujorku. Majkrosoft je zatvorio svoje 83 prodavnice 2020. godine. Međutim, neke je rekonfigurisao kao “centre za iskustvo” i počeo da prodaje proizvode u njima 2021. A Epl je svoje stotine prodavnica godinama učinio ključnim dijelom svog poslovanja.

Pročitajte još

Novo iskustvo za kupce

Prodavnica, Meta Stor, biće otvorena 9. maja. To je, djelimično, pokušaj da se potrošači bolje upoznaju sa Metinim planovima za takozvani metaverzum. U pitanju je naučno-fantastični koncept koji predviđa, u suštini, impresivnu verziju interneta, na koju je kompanija potrošila milijarde dolara prošle godine preko Fejsbuk Rijaliti labs.

Meta je rekla da će prodavnica omogućiti ljudima da probaju različite proizvode. VR demonstracije će biti projektovane na ogromnom, zakrivljenom LED ekranu u prodavnici kako bi ih drugi mogli vidjeti.

– Meta prodavnica će pomoći ljudima da uspostave vezu sa načinom na koji naši proizvodi mogu da budu kapija u metaverzum u budućnosti – rekao je šef Meta prodavnice Martin Gilijard u objavi na blogu.

Budući da će prodavnica biti zasnovana na korporativnoj osnovi kompanije Meta, ona će takođe dati zaposlenima kompanije Meta “više mogućnosti da eksperimentišu i zadrže korisničko iskustvo u osnovi njihovog razvoja”, rekao je Gilijard, prenosi b92.

Meta je lider na malom, ali brzo rastućem tržištu za VR slušalice. Istraživač analitičke kompanije IDC procjenjuje da je skoro 11 miliona VR slušalica isporučeno 2021. godine. To je skok od 96 odsto u odnosu na 5,6 miliona isporučenih godinu dana ranije, rekao je menadžer istraživanja Jiteš Ubrani. Ubrani veruje da su Quest dva slušalice činile 80 odsto tih isporuka prošle godine.

Još nije jasno da li Meta planira da na kraju odvede Meta Stor dalje od Kalifornije, slično onome što je Epl započeo 2001. brzim predstavljanjem svojih Epl prodavnica širom svijeta. Portparol kompanije Meta rekao je da kompanija nema detalje o tome da li bi mogla otvoriti nove radnje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu