Digitalna Srpska

Verzija bez reklama: Korisnici Fejsbuka i Instagrama u EU će možda plaćati do 13 evra mjesečno

Kompanija Meta razmatra plan po kome bi korisnici njenih platformi Fejsbuk i Instagram u Evropskoj uniji morali da plaćaju do 13 evra mjesečno za verziju bez reklama, ili da pristanu na personalizovane oglase ako žele da i dalje koriste besplatnu verziju.

aplikacija
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema ovom planu, Meta bi naplaćivala oko 10 evra mjesečno za Fejsbuk ili Instagram naloge na ličnim računarima (PC) i još oko šest evra za svaki dodatni povezani nalog, prenio je Volstrit džornal (WSJ) pozivajući se na upućene izvore.

Kako prenosi Rojters, korisnici mobilnih telefona bi plaćali oko 13 evra mjesečno za korišćenje pomenutih platformi zato što bi Meta u cijenu uračunala i provizije koje naplaćuju Eplove i Guglove prodavnice aplikacija.

Pročitajte još

Irska regulatorna agencija DPC je ranije ove godine kaznila kompaniju Meta sa 390 miliona evra i zaključila da kalifornijska kompanija nema pravo da na osnovu postojećeg ugovora šalje korisnicima u EU reklame na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

Meta je nakon toga saopštila da će tražiti saglasnost od korisnika u EU prije nego što dozvoli takozvano ciljano oglašavanje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije