Digitalna Srpska

Meta tužila 3 kompanije: Razvili aplikacije za krađu Vocap naloga

Meta je tužila kineske kompanije HejMods, Hajlajt Mobi i HejVocapAp zbog razvoja "nezvaničnih" Vocap Android aplikacija koje su od maja 2022. korišćene za krađu više od milion Vocap naloga.

Meta tužila 3 kompanije: Razvili aplikacije za krađu Vocap naloga
FOTO: HAYLS WORLD/YOUTUBE/SCREENSHOT

U tužbi Meta navodi da su se ove zlonamjerne aplikacije mogle preuzeti sa sajtova tri kompanije, ali i iz Gugl plej prodavnice, APK Pjur, APKSFri, iDeskargar i Malavida.

Kada bi se instalirale, malver ugrađen u aplikacije prikupljao je osjetljive informacije sa uređaja, uključujući i one za verifikaciju naloga, sa ciljem krađe Voacp naloga i kasnijeg slanja neželjenih poruka.

Prema podacima Gugl plej prodavnice, samo jednu od ovih aplikacija pod nazivom AppUpdater za VocapPlus instaliralo je više od milion korisnika Androida.

Direktor Vocapa Vil Ketkart u julu je upozorio je korisnike da ne preuzimaju modifikovane verzije Vocapa i kao primjer je naveo aplikacije HjModsa i HejVocapApa.

Pročitajte još

– Ove aplikacije su obećavale nove funkcije, ali su bile samo prevara za krađu ličnih podataka sačuvanih na telefonima ljudi. Podijelili smo sa Guglom ono što smo otkrili i sarađivali sa njima u borbi protiv zlonamjernih aplikacija- rekao je.

Od sredine jula, Androidova zaštita Gugl plej protekt je ažurirana kako bi otkrile i onemogućile ranije preuzete zlonamjerne lažne verzije Vocapa na Android uređajima korisnika nakon što je Meta obavijestila Gugl o tome.

Ketkart je tada rekao da će preduzeti mjere protiv HejModsa kako bi se spriječila dalja šteta ali i da će “istražiti pravne mogućnosti da HejMods i druge slične njima pozovu na odgovornost”.

Meta je tužila ove tri kompanije po osnovu kršenja uslova korišćenja Vocapa i Metinog ugovora za programere.

Kako se u tužbi navodi, optuženi su se složili i obavezali na uslove Vocapa kada su kreirali različite Vocap naloge.

Oni su se takođe složili sa Meta Uslovima, Uslovima platforme i Smjernicama za programere nakon kreiranja Fejsbuk stranica i aplikacija.

Međutim, preduzimanjem gore navedenih radnji, prekršili su svoj sporazum sa Vocapom i Metom, zbog čega je Vocap pretrpio štetu, uključujući i resurse koja je kompanija koristila tokom istrage u vezi ovih aplikacija, prenosi B92. 

Prihvati notifikacije