Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MIGRANTI U BiH I KORONA VIRUS “Progon i mržnja mogu samo pogoršati situaciju”

Društvo
Autor:

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

Povodom uvođenja vanredne situacije i provođenja mjera za sprečavanje širenja korona virusa oglasila se Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, apelujući da se, i u ovoj krizi, vodi računa o migrantima, koji se nalaze u BiH.

-Podržavamo mjere koje će doprinijeti smanjenju broja oboljelih i sačuvati živote građana i građanki u BiH, ali pri njihovom kreiranju neophodno je imati u vidu međunarodne standarde, naročito kada su u pitanju one mjere koje neproporcionalno pogađaju ranjive kategorije društva – navodi se u apelu.

Napominju, da već donesene mjere značajno pogoršavaju ionako loš položaj osoba u pokretu koje nemaju adekvatan pristup smještaju, higijeni i hrani i koje ih dalje stigmatiziraju. Potrebno je naglasiti da i prije pandemije Bosna i Hercegovina nije omogućila ostvarivanje garantovanih prava na dostojanstveni boravak osobama u pokretu koje se nalaze na njenoj teritoriji. Takav tretman je dodatno pogoršan mjerama koje potpuno ograničavaju pristup postojećim kampovima, a onima koji su u njima i izlazak iz njih.

Koalicija koja okuplja 14 nevladinih organizacija, ističe da je hitno i od izuzetne važnosti, da se zaštiti zdravlje i bezbjednost migranata, ili kako ih nazivaju “ljudi u pokretu”,  jer je to jedan od preduslova za zaštitu zdravlja svih građana u BiH.

-Neophodno je da BiH vlasti, kao i međunarodne organizacije, osiguraju humanije i adekvatnije uslove za njihov smještaj, obezbijede im redovan obrok, tekuću vodu, higijenske potrepštine i pristup zdravstvenim uslugama – navodi se u saopštenju, uz napomenu da treba obratiti posebnu pažnju na ranjive kategorije u migrantskoj populaciji, kao što su žene, djeca, osobe sa invaliditetom, ili LGBT osobe.

-Progoni, nasilje i govor mržnje protiv osoba u pokretu samo može pogoršati postojeću situaciju, a neadekvatna briga o njihovom zdravlju otvoriti nova potencijalna žarišta infekcije – upozoravaju iz Koalicije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO