Društvo

„MIGRANTI U SRPSKIM SELIMA KRIVIČNO DJELO“ Od Tužilaštva FBiH traže da ispitaju prve ljude Bihaća

Humanitarna organizacija „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ uputila je zahtjev Tužilaštvu FBiH da se, „radi sprečavanja izvršenja krivičnog djela“, ispitaju gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i predsjednik Skupštine grada Bihaća Davor Župa.

„MIGRANTI U SRPSKIM SELIMA KRIVIČNO DJELO“ Od Tužilaštva FBiH traže da ispitaju prve ljude Bihaća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Šuhret Fazlić

Razlog ovom potezu je što je sazvana vanredna sjednica lokalnog parlamenta sa jedinom tačkom reda: „Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za predloženu lokaciju za privremeni smještaj migranata na području grada Bihaća“.

Smještanjem migranata u Lipu, selo koje je prije rata bilo etnički potpuno srpsko, kao što su bila i okolna sela Gorjevac, Dubovsko, Teočak i Suvaja Gornja, jasno je da će doći do izvršenja krivičnog djela iz člana 178. Krivičnog zakona FBiH – stoji u saopštenju ove organizacije.

Ovaj član definiše krivično djelo „protivpravno onemogućavanje povratka“.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH podsjećaju da je 250 prijeratnih stanovnika sela Lipa, u koje gradske vlasti žele da smjeste migrante, izrazilo želju da se vrati na svoja ognjišta, ali im nikada nisu obezbijeđeni osnovni preduslovi za povratak.