Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MIGRANTSKA KRIZA Ružnić: Hitno uspostaviti koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH

Društvo
Autor:

Foto: Amir Kuburović/Radio Sarajevo screenshot/RAS Srbija

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem sastanku je istakla važnost brze realizacije zaključaka sa sastanka članova Savjeta ministara BiH sa predstavnicima Evropske unije u Briselu.

– Zbog povećanog priliva migranata i izbjeglica na područje USK, neophodno je da Ministarstvo bezbjednosti BiH krene sa realizacijom tih zaključaka. Prije svega, očekujemo hitno uspostavljanje koordinacije svih nivoa vlasti u BiH, odnosno učesnika u ovom procesu. Tako je uostalom i dogovoreno na tom sastanku – rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Ponovljeno je kako Vlada USK ostaje pri prošlogodišnjoj saglasnosti o izmještanju migranata i izbjeglica iz privremenih prihvatnih centara Bira i Miral na lokaciju Medeno Polje, između Bihaća i Petrovca.

– Nemamo odgovarajućih lokacija u državnom vlasništvu i zato ostajemo pri stavu da bi najadekvatnije bilo njihovo izmještanja na tu lokaciju u Medenom Polju. Vučjak ionako nije dugoročno rješenje, jer nema podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) – dodao je Ružnić.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, te unutrašnjih poslova u ovom kantonu u kratkom će vremenskom roku pripremiti plan utroška namjenskih sredstava od Vlade Federacije BiH.

– Raspodjela sredstava dobijenih od Federalne vlade bit će u omjeru – dva i po miliona KM za potrebe zdravstva, dok će 1.500.000 maraka biti usmjereno prema MUP USK. Ova sredstva možemo utrošiti u namjenu bezbjednosti i na osnovu toga ćemo i napraviti program. Insistiraćemo na nabavci specijalističke opreme, vozila i realizaciji projekta “Sigurni gradovi”, a sve se ovo posebno odnosi na Bihać, Veliku Kladušu, Cazin i Krupu – riječi su ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

Ministar Kljajić napomenuo je i kako u ovaj dio BiH svakodnevno pristiže između 150 i 200 migranata i izbjeglica, ali da je bezbjednosna situacija još pod potpunom kontrolom policijskih službenika.

Na sastanku Operativne grupe zatraženo je i od Grada Bihaća dostavljanje izvještaja o trenutnoj situaciji u privremenom prihvatilištu u Vučjaku, dok su posebno osuđeni napadi na migrante i nasilno prebacivanje preko granice, kao što je to bio slučaj prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO