Društvo

MIGRANTSKA KRIZA U BiH Neredi i sukobi u Blažuju uvod u veće incidente

Postoji realna opasnost da migrantska kriza dodatno eskalira u pogledu sukoba i nedavni događaji u prihvatnom centru u Blažuju samo su najava većih problema, jer veliki broj migranata posjeduje hladno oružje i organizovani su po principu klanova u zatvorima i svaki pokušaj izmještanja nekog od članova grupa potencijalna je opasnost od izbijanja nereda.

MIGRANTSKA KRIZA U BiH Neredi i sukobi u Blažuju uvod u veće incidente
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na ovu opasnost upozorili su stručnjaci za bezbjednost ističući da su posljednji događaji iz Blažuja pomjeranje granica u nasilju, koje se u početku manifestovalo kroz međusobne obračune, preko napada na imovinu građana, pa sve do napada na policiju.

Da veliki broj migranata nisu oni koji bježe od rata iz svojih matičnih zemalja, svjedoči i to što su grupe dobro organizovane, a mnogi od njih posjeduju veće količine novca i informatičke opreme, a kao najveći problem za bezbjednost stručnjaci upozoravaju na nesposobnost i neadekvatan odgovor institucija BiH.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović rekao je za Glas Srpske da postoji stalna opasnost od eskalacije sukoba, jer nezadovoljstvo migranata je sve veće.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Incident u Blažuju je bio ozbiljan, ali policija ga je mogla spriječiti, jer je mogla preusmjeriti snage na to jedno mjesto. Međutim, problem se javlja ako se takvi incidenti dese na više mjesta istovremeno i pitanje je da li bi policijske snage na prostoru BiH mogle da odgovore u tom slučaju – istakao je Keserović.

On dodaje da se sukobi dešavaju iz dva razloga, a to su projektovane krize od strane određenih centara i kada nezadovoljstvo migranata raste usljed nemogućnosti da stignu na željenu lokaciju.

– U slučajevima projektovanih kriza, od strane spoljnih ili unutrašnjih centara, to se radi s ciljem destabilizacije države ili čak izazivanja krize u širem regionu. Drugi slučaj je posljedica nemogućnosti da migranti prođu do zapadne Evrope. U oba slučaja opasnost za BiH je velika, jer smo svjedočili brutalnosti u međusobnim sukobima, tako da nema nikakve prepreke da tu brutalnost ispolje prema domicilnom stanovništvu – rekao je Keserović.

O načinu organizovanja i funkcionisanja različitih migrantskih grupa za federalne medije pričao je i Adem Ivazović koji je dvije godine radio kao član obezbjeđenja u prihvatnim kampovima Ušivak i Blažuj.

– Praktično svi korisnici migrantskih kampova imaju neko hladno oružje i oni su uglavnom podijeljeni prema zemljama iz kojih dolaze. Imaju svoje lidere i klanove. Ako se dogodi da premještate nekog od vođa, svi staju u njegovu zaštitu – rekao je Ivazović.

Prema njegovim riječima, doživljavao je da mu pojedini migranti pokazuju snimke na kojima se jasno vidi da ubijaju ljude, a sve s ciljem zastrašivanja čuvara.

“Ja sam imao problema i lične prirode, pratili su me i izvan posla. Jednostavno, mora se biti izuzetno oprezan u postupanju sa njima”, istakao je Ivazović.

Ilijaš

U Ilijašu je u petak u jutarnjim časovima došlo do napada oštrim predmetom na jednog migranta, prilikom čega je povrijeđen, objavili su federalni mediji.

Detalji napada nisu poznati, a iz Operativnog centra MUP Kantona Sarajevo rekli su da je istraga u toku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu