Gradovi

Mihajilica poručio da većina u Novom Gradu predvođena SNSD radi protivzakonito

Skupštinska većina u Novom Gradu, predvođena SNSD nastavlja da grubo krši zakon, Statut i Poslovnik o radu, kao i mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave kojim su utvrđene grube povrede Zakona lokalnoj samoupravi i nestatutarno djelovanje, te nastavlja da djeluje i donosi akte koje, budući da je skupština nezakonito konstituisana, mogu biti samo ništavne.

Mihajilica poručio da većina u Novom Gradu predvođena SNSD radi protivzakonito
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo odbornik PDP u Skupštini opštine Novi Grad, Milanko Mihajilica, koji je sa odbornicima SDS, DNS i odbornikom nacionalne manjine Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputio urgenciju sa zahtjevom za hitno postupanje, da bi se razriješila situacija u opštini tokom koje vladajuća većina u kontinuitetu radi protivzakonito.

Mihajilica podsjeća da je konstitutivna sjednica Skupštine opštine Novi Grad, održana 28. decembra 2020. godine, prekinuta tokom razmatranja tačke dnevnog reda Izbor Komisije za izbor i imenovanja.

Pročitajte još

– Nakon tog prekida, odbornici stranaka koje čine skupštinsku većinu nastavili su rad i donijeli određene odluke, uključujući izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine te imenovanje komisija i odbora – kaže Mihajilica.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je konstatovalo da je postupanjem na konstitutivnoj sjednici došlo do grubog kršenja zakona, Statuta i Poslovnika koje trebaju biti otklonjene.

– Najstariji odbornik jeste zakazao konsultacije političkih stranaka koje su zastupljene u lokalnom parlamentu i nastavak konstitutivne sjednice, ali se niko od odbornika vladajuće većine nije pojavio. U međuvremenu, i pored upozorenja, skupštinska većina je održala dvije redovne sjednice i zakazala treću – kaže Mihajilica.

Dodaje da traže od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izvrši hitan nadzor i nakon sprovedenog postupka svojim rješenjem naloži Skupštini opštine Novi Grad sprovođenje odgovrajućih mjera u smislu poništavanja akata nelegalno nastavljene sjednice Skupštine opštine Novi Grad, kao i akata sa druge i treće sjedncie kako bi se, nakon kvalitetno izvršenih priprema i obavljenih konsultacija, prva sjednica nastavila i dovršila u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom.

On kaže da se ista situacija dešava i u Skupštini opštine Kozarska Dubica i još nekoliko opština, ali da skupštinske većine rade samovoljno, mimo stavova Ministarstva.

Prihvati notifikacije