Politika

Milanović o prijetnjama Plenkoviću "Nema tu cmizdrenja i slinjenja, meni prijete takođe"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao vladu, zbog objelodanjivanja posljednjih prijetnjh smrću premijeru Andreju Plenoviću i članovima njegovog kabineta i poručio da je i sam dobijao prijetnje, ali da je ključno da time ne treba maltretirati javnost.

Zoran Milanović
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Plenkovića je pozvao da se drugačije ponaša pa će, kaže, imati i drugačiji tretman.

– Nema tu cmizdrenja i slinjenja… – rekao je Milanović.

Za neke poslove, dodao je, treba imati želudac i da je prijetnja koju je dobila vlada upućena i njemu.

– Bilo bi neozbiljno, samoživo, egocentrično i jadno. Meni su dolazili pred vrata grlati, silni momci i urlali mi pod prozorom – kazao je Milanović, koji je prisustvovao Danu grada u Slavonskom Brodu.

Sa nekim od tih ljudi, kaže, danas pije kafu ili pivo.

– Razgovaramo da vidimo gdje se nismo razumjeli. Znate ko ih je huškao? Plenković i njemu slični su išli da ih huškaju u šator. Neka ne govori o huškanju, ako je neko huškač, on je. Ključna stvar je da se javnost tim stvarima ne smije maltretirati – naveo je hrvatski predsjednik.

Pročitajte još

Spomenuo je i raniji slučaj napada na Markovom trgu govoreći da bi se napadač da je htio da napadne Plenkovića prvo raspitao da li je premijer uopšte u vladi.

– E, meni prijete takođe, i to godinama već. I u subotu. I šta? Gdje se pucalo, po kome se pucalo? Nije ga bilo, čovjeka nije bilo na poslu – podsjeća Milanović i dodaje:

– Može on da prodaje maglu, da pokušava, ali tu sam ja. Radio sam taj posao kao i on, to nije istina – rekao je.

Dodao je da je situacija tokom napada na Markovom trgu tada bila opasna za policajca na službi, a ne za Plenkovića. Ponovio je i da je njegova supruga prolazila Markovim trgom par minuta prije tadašnje pucnjave.

– Niko se nije bavio Plenkovićem, njegovim neprocjenjivim statusom i životom – kaže Milanović i da čovjek koji je pucao po Banskim dvorima je “imao haos u glavi i da nikad nećemo znati ko mu je bio meta”.

Jedina stvar, kaže Milanović, koja nije dokaziva je to što stalno tvrdim da je o HDZ-u i u Franji Tuđmanu Plenković imao nikakav stav.

– To ćete vjerovati meni li njemu, ovo sve ostalo su činjenice. Dok su Tuđmana maltretirali i zatvarali, vi ste gradili karijere. Da se lažno ne predstavljaš kao neki hrvatski rodoljub, ti bi o tome ćutio – rekao je hrvatski predsjednik.

Imao je, kaže, prijatelja Hrvata i nešto Srba čiju su roditelji u to vrijeme radili, prenosi Glas Srpske.

– Tuđman je bio komesar pa se promijenio i išao u zatvor dok su Plenkovići uživali. Pitajte gospodina partijskog gojenca šta je od onoga što sam rekao neistina – kaže Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije