Politika

MILIJARDE EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Savjet ministara BiH podržao regionalne saobraćajne projekte

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o provođenju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

MILIJARDE EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Savjet ministara BiH podržao regionalne saobraćajne projekte
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, bezbjednost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice.

– Usvajanje ovih planova od velike je važnosti, nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, vrijedan devet milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će nastaviti redovno izvještavati o realizaciji obaveza preuzetih Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pročitajte još

Podsjećamo da je ugovorom iz 2017. godine osnovana Transportna zajednica u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.